Video. Mida teha kui laps on kadunud

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: kadunud.ee

Sihtasutus Kadunud ja üleeuroopaliselt kadunud lapsi otsiv organisatsioon Amber Alert Europe avaldasid kaks eestikeelset videot, mis annavad suuniseid juhuks, kui laps on kadunud.

Sihtasutuse Kadunud tegevjuhi Aare Rüütli sõnul on lapse kadumisel esmatähtis kiire tegutsemine. Mida rutem lapse kadumist märgatakse, seda lähemal ta tõenäoliselt on. Tema sõnul tuleb lapse kadumisel säilitada rahu. «Enamik lapsi leitakse siiski kiiresti, ilma et nad oleksid ohtu sattunud või viga saanud. Väikelapsed peidavad end sageli ära ja jäävad peidukohas tukkuma,» tõi Rüütel näite. Otsinguid tuleks alustada sealt, kus last viimati nähti ning vajadusel paluda sõprade ja tuttavate abi, et võimalikult kiiresti katta suurem maa-ala.

Iseseisvatele otsingutele olenevalt olukorrast üle tunni siiski kulutada ei tohiks. Kui otsingud pole tulemust andnud, tuleb kiiresti pöörduda politsei poole ja anda neile lapse hiljutine foto, kirjeldus ning info selle kohta, mis lapsel kadumise hetkel seljas oli. Samuti on politseile abiks nimekiri lapse lähedastest sõpradest ja kohtadest, kus laps sageli käib. Suuremate laste puhul tasub otsida teateid või vihjeid sotsiaalmeediast.

«Lapse kadumisel tuleb asjaolusid rahulikult hinnata. Kui laps kaob järsku avalikus kohas, näiteks mänguväljakul, kaubanduskeskuses või tänaval, siis tasub otsima asudes kohe teavitada ka politseid. Nendes paikades on alati suurem risk, et võõras võis lapse kaasa võtta,» lisas Rüütel.

Eriti oluline on mitte kaotada valvsust lastega puhkusel olles – võõras kohas on eksimise ja ohtlikesse olukordadesse sattumise tõenäosus märksa suurem. Rüütel toonitas, et reisil olles tuleb alati veenduda, et lapsed mängivad vanemate vaateväljas. Juhuks kui laps peaks siiski kaduma minema, tasub hoida varuks mõnd hiljutist pilti oma lapsest, mobiiliga tehtud värske pilt hõlbustab oluliselt inimestel lapse äratundmist. Suurematele lastele tuleb õpetada, et nad vaateväljast lahkumisel vanemaid oma plaanidest ja asukohast teavitaksid.

Puhkusel olles tuleb lapsega sõlmida selged kokkulepped selle kohta, mida teha siis, kui ta on eksinud. Samuti tuleb lastele selgitada, kuidas käituda juhul, kui tema poole pöördub võõras inimene.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles