Vanavara laat laotab end laupäeval põllule

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laupäeval peetakse Jämejala külas vanavara- ja käsitöölaata.
Laupäeval peetakse Jämejala külas vanavara- ja käsitöölaata. Foto: Madis Luik

Jämejala külas leiab igal aastal juulikuu viimasel laupäeval aset Viljandi vanavara- ja käsitöölaat. Sedapuhku toimub see 30. juulil.

Tänavu kolmandat korda peetav laat on mõneti kui elava ajaloo näitusmüük. Inimesed, kes on vanavaraga aastaid tõsisemalt tegelenud, nimetavad seda oma elustiiliks. Sellised laadad toovad kokku vanavarahuvilised, kollektsionäärid ja restauraatorid, kes kõik on enamasti ka head ajaloo tundjad.

Tihtipeale ei ole mõne asja ostu- ja müügihind kuigi märkimisväärne, kuid kaasas käiv lugu ja faktid on kui peatükk ajalooõpikust. Näiteks on kunagisel majapidamiskaalul mitu head nimetust: margapuu ehk päsmer, aga Lõuna-Eestis öeldi omal ajal selle kohta päsul, pässul ja pästle.

Teist aastat toimub samas kohas ja samal ajal ka «Kalastusfolk 2016», kus pakutakse laias valikus kalastustarbeid, sealhulgas paate, grille, suitsuahjusid, kalamaitseained ja palju muud sellega seonduvat. Samuti on müügil eluskala asustamiseks tiikidesse ja järvedesse: linask, karpkala, angerjas ja valge amuur.

Laat Viljandi ringtee ja Jämejala küla vahelisel põllul algab laupäeval kell 9.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles