Kehtima hakkas poliitilise välireklaami keeld

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aktiivse valimiskampaania alguse tõttu on tänasest Eestis keelatud poliitiline välireklaam.

6. märtsil peetavate riigikogu valimiste eel oli välireklaamikampaaniat teinud mitu suurt parteid. Tänaseks pidid nad oma plakatid hoonetelt ja rajatistelt eemaldama.

Reklaamikeeld tuleneb riigikogus 2005. aasta juunis vastuvõetud seadusemuudatusest, mis keelab aktiivse valimiskampaania ajal reklaamida hoonetel, rajatistel ning ühissõidukite või taksode sise- ja välisküljel erakonda, üksikkandidaati või erakonna nimekirjas kandideerivat isikut, nende logo või programmi. Keelatud on sel ajal ka muu poliitiline välireklaam.

Riigikogu valimiste osakonna juhataja Mihkel Pilving nentis, et seaduses on täpsustamata, mida muu poliitiline välireklaam tähendab.

«Kõige üldisemalt on see igasugune reklaam, mida saab seostada kandidaadi või erakonnaga ja mis asub avalikus ruumis,» selgitas Pilving. Ta täpsustas, et pole võimalik ammendavalt loetleda, mida saab pidada aktiivseks valimisagitatsiooniks või poliitiliseks välireklaamiks, ja seadusandja pole seda teinud.

Niisiis tuleb tema sõnul vaadelda iga juhtumit eraldi. Ta tõi näiteks, et kui mõnel autol on erakonna nimi või logo, ei pruugi see tingimata tähendada reklaamikeelu rikkumist. «Küll aga on võimalik transpordivahendit kasutada poliitilise välireklaami tegemiseks — ka sel puhul tuleb analüüsida iga juhtumit eraldi,» ütles Pilving.

Poliitilise välireklaami piirangute rikkumise eest näeb seadus ette kuni 300 trahviühiku ehk 1200 euro suuruse trahvi. Juriidilist isikut saab selle teo eest trahvida maksimaalselt 3200 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles