Juhtkiri. Toetuseandja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

Eesti riik saab Euroopa Liidu praegusel finantsperioodil, mis algas tunamullu ja lõpeb aastaga 2020, kokku 3,5 miljardit eurot tõuketoetust. See teeb 1,6 miljonit eurot päevas. Teisiti öelduna: iga kahe nädala kohta tiksub Euroopa Liidust meie riigile summa, mille eest Viljandi linn majandaks end terve aasta.

Eesti Euroopa Liitu kuulumise aastad – neid on kogunenud tosin – on harjutanud meid paratamatult tõukefondidest abiraha saama. Kriitikud on lausa väitnud, et ilma Euroopa Liidust läkitatud toetussummadeta ei suudetaks siinmail suurt midagi ära teha.

Miks meile ja mitmele teisele liikmesriigile niimoodi heldet abi antakse? Suuremad ja rikkamad naabrid on püüdnud vaadata asja võimalikult suures pildis ning jõudnud seda tehes kindlale veendumusele, et sedaviisi talitades tehakse teene kõigile, ka iseendale. Kolossaalsed erinevused riikide jõukuses ahendavad koos tegemise võimalusi ning tekitavad maailmas soovimatuid pingeid ja protsesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles