Tööandja ei tohi alluva e-kirju salaja lugeda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andmekaitse inspektsioon (AKI) koostas juhendi, mille järgi tööandja ei tohi töötaja ametialases e-postkastis olevaid kirju kokkuleppeta lugeda ning peab inimest teavitama ka enne tööintervjuud tehtud taustakontrollist, kirjutas «Postimees».

AKI peadirektor Viljar Peep ütles, et isikuandmete alla käib põhimõtteliselt kõik, mis isikut kuidagi iseloomustab, alates nimest ja lõpetades muu teabega. Uus juhis toob tema sõnul sellesse valdkonda selgust.

Kirjeldades, kuidas reguleerib juhis töötaja e-posti kirjavahetuse jälgimist, kui see käib tööandja arvuti kaudu, lausus Peep, et eraelu puutumatus on põhiseaduslik õigus ning e-posti puhul tuleb arvesse võtta ka sõnumisaladust käsitlevat põhiseaduse paragrahvi.

«Eestis on võimalik keelata töötajal kasutada e-posti muuks kui tööalaseks suhtluseks. Kirjad, mis saadetakse ettevõtte töötajana, ei ole eraelu või sõnumisaladuse kaitsealas. Üldiselt Eestis siiski ei keelata e-posti erasuhtluseks kasutada. Kui tööandja on võtnud endale õiguse e-kirjavahetust kontrollida, peab ta sellest enne teada andma,» rääkis Viljar Peep.

Peep sõnas, et tööintervjuul ei ole lubatud küsida inimese eraelu kohta asju, mis ei seostu tema tööalase sobivusega. Tausta kontrollimiseks on Eestis lubatud otsida avalikke andmeid, kuid töötajat tuleb sellest teavitada, et anda talle võimalus eksitav teave ümber lükata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles