Kommentaar. Valgevenes võitsid sead

, keskkonna­ministeeriumi jahindusnõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Traks
Tõnu Traks Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Eriti ohtlike loomataudide, ka sigade Aafrika katku puhkemisel rakendatav tõrjemeetmete täpsustatud kava ehk loomatauditõrje situatsioonplaani koostab ja selle eest vastutab veterinaar- ja toiduamet. Kõikide muude tegevuste hulgas moodustab amet riikliku loomatauditõrje komisjoni, kuhu kuuluvad eri ametkondade esindajad. Vajadusel kaasatakse koosoleku töösse ka sinna mittekuuluvaid ametkondi. Kogu edasine tegevus taudi tõrjumiseks lepitakse kokku selles komisjonis ning määratakse täitmiseks vastavatele ametkondadele. 

Üheks sigade Aafrika katku tõrje meetmeks paljude teiste hulgas on metssigade arvukuse allaviimine nii kiiresti, kui see on praktikas võimalik. Eesmärk ei ole ega saagi olla ühe loomaliigi täielik hävitamine. Eesmärk on viia miinimumini nakkuse edasikandumise ja kodusealautadesse kandumise võimalus.

Arvukus, mille puhul katku levik pidurdub, on teadlaste arvates maksimaalselt 1,5 isendit 1000 hektari jahimaa kohta. Riiklik tauditõrje komisjon on selle eesmärgina vastu võtnud. Et seda pole võimalik ühe aastaga saavutada, tehaksegi seda järk-järgult kolme aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles