Hoia oma andmed rahvastikuregistris õiged

, siseministeeriumi rahvastiku­toimingute osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enel Pungas
Enel Pungas Foto: Erakogu

TEADMINE OMA territooriumil elavatest inimestest ja nende paiknemisest annab riigile ja kohalikule omavalitsusele võimaluse nende eest hoolitseda. Kui sa registreerid rahvastikuregistris oma õige elukoha aadressi, saavad nii riik kui vald või linn, kus sa elad, sinuga paremini arvestada.

Õige elukoha registreerimine ei tähenda inimese liikumisvabaduse piiramist või ühes kohas elama sundimist. Tõenäoliselt ei igatse keegi tagasi nõukogude aega, mil karistatavad olid nii sissekirjutuse puudumine kui elamine sellest erineval aadressil. Nagu teistes riikides, lähtutakse meilgi elukoha vaba valiku põhimõttest. Mitmes kohas elades tuleb omal valikul üks neist elukohana registreerida.

Elukoha registreerimata jätmise eest seadus karistust ette ei näe. Ometi on olukordi, kus elukohaandmete esitamata jätmine või valesse kohta registreerimine toob kaasa ootamatu karistuse. Näiteks on olnud juhtumeid, et on jäädud aastaid ühes kohas elades ilma selle omavalitsuse toetusest, väljastatud ei ole juhiluba või laps ei ole saanud oma tegeliku elukoha lähedasse lasteaeda. Või on ootamatult kaitseväkke kutsutud välismaal elavaid Eesti kodanikust noormehi, sest rahvastikuregistri andmetel elavad nad Eestis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles