Erich Palm: jään viimaseks Viljandi maavanemaks

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erich Palm on jõudnud veendumusele, et maavalitsuste süsteemi reformimisest pole pääsu.
Erich Palm on jõudnud veendumusele, et maavalitsuste süsteemi reformimisest pole pääsu. Foto: Elmo Riig / Sakala

rannar raba

rannar.raba@sakala.ee

Viljandi maavanem Erich Palm tunnistab, et maavalitsuste funktsioonid on aastatega väga napiks nuditud ning seetõttu pole regionaalhalduses põhjalikest uuendustest pääsu. Seejuures peab ta tõenäoliseks, et maavalitsused kaovad ning temast saab viimane mees, kes Viljandi maavanema ametiketti kannab.

Riigireformi jutud on jõudnud sellesse faasi, kus räägitakse juba üpris kindlas kõneviisis maavalitsuste kaotamisest ning nelja regioonikeskuse loomisest Tallinna, Jõhvi, Pärnusse ja Tartusse. Erich Palm, mida te sellest ideest arvate?

Maavalitsusi on 25 aasta jooksul kõvasti nuditud ja see, et süsteem vajab restarti, on fakt. Praegu arutataksegi, milline oleks kõige arukam riigihalduse mudel.

Oleme maavanematega isekeskis asja arutades jõudnud järeldusele, et praegu peitub põhiprobleem selles, et ministeeriumid ja riigiasutused ei käitu ühesuguse põhimõtte alusel. Kui praegu kavandatakse nelja regioonikeskust, siis näiteks keskkonnaametil on kolm keskust. Mõni teine ametkond töötab sootuks viies jaos. Ühtset loogikat pole. Aga mistahes arengu ja koostöö seisukohalt oleks mõistlik, kui valdkondlikud regioonid oleks samad.

Kas ma loen teie jutust õigesti välja, et te põhimõtteliselt ei ole maavalitsuste kaotamise vastu?

Nagu ma juba ütlesin: süsteem on väga ära nuditud ja vajab uuendamist. See ei pruugi tingimata tähendada maavalitsuste kaotamist ja nelja uue haldusasutuse tegemist. Võib-olla otsustatakse hoopis maavalitsusi uuesti tugevdama hakata. Aga muudatused tulevad igal juhul.

Niisiis te väidate, et maavalitsustel pole praegu piisavalt tööd.

Tööd on piisavalt, aga efektiivseks tegevuseks pole ressursse ja õigusi. Näiteks ühest küljest öeldakse, et me peame tegema omavalitsuste üle järelevalvet, kuid teisalt kärbitakse meie õigusi. Me ei tohi omavalitsustele suurt midagi ette kirjutada, sest nad on vabad ja sõltumatud.

Palun selgitage inimesele, kes avalikust haldusest eriti midagi ei tea, millega maavalitsused praegu tegelevad.

Kõige suurem teema on ühistransport.

Ehk siis maavalitsus on nagu bussipark.

See on nüüd liialdus. Aga tõsi on see, et ühistranspordi hangete korraldamine, liinide planeerimine ja vedajate üle järelevalve korraldamine on üks olulisemaid praktilisi asju, millega me inimeste hüvanguks tegeleme. Maavalitsus on siin juhtpartner bussifirmade ja omavalitsuste vahel.

Teine tähtis teema on kohaliku omaalgatuse programmist raha küsivate mittetulundusühingute hindamine. Meie majas töötavad inimesed, kes taotlusi vastu võtavad ja materjale otsustajatele sisuliselt ette valmistavad. Kogu must töö tehakse siin.

Viimastel aastatel on üha olulisemaks muutunud hajaasustuse programmi koordineerimine.

Kultuuritöö on valdavalt küll iga valla ja linna enda asi, kuid tervet maakonda hõlmavate ettevõtmiste, nagu näiteks maakonna laulu- ja tantsupeo tegemine, on olnud samuti suuresti maavalitsuse kanda. Tõsi, seda oleme teinud vaheldumisi ja käsikäes omavalitsuste liiduga.

Omavalitsuste üle järelevalve tegemisest on hea näide Viljandi Näituse tänav 4 detailplaneeringu vaidlus, kus maavalitsusel oli oluline roll eri seisukohtade kokkuviimisel ja läbirääkimiste korraldamisel. Aega läks, aga lõpuks muutis Viljandi linnavalitsus oma hoiakut.

Kindlasti ei saa mööda minna ka siseturvalisuse teemast. Maavalitsus ühendab päästjaid, kiirabitöötajaid, lastekaitsjaid, politseinikke ja paljusid asutusi, kellest sõltub meie turvalisus.

Ja abielusid registreerime!

Kuidas mõjuks maavalitsuse kadumine maakonna identiteedile? Mis maakond see enam on ilma maavalitsuse ja maavanemata?

See on tegelikult palju laiem teema. Ettevõtjatega rääkides olen aru saanud, et maakondlik identiteet pole juba ammu väga paljudele oluline. Sul võib siin Viljandis küll firma olla, kuid tegelikult pead sa suurema osa ajast äri ajama hoopis välismaal. Sellises seisus muutuvad nii pisikeste üksuste, nagu maakond, piirid üpris ebaoluliseks. Muidugi on hea öelda, et olen mulk või viljandimaalane, aga kui sa seisad keset Brüsselit, siis oled sa heal juhul eestlane või sootuks baltlane.

Mis te arvate, kas te jääte viimaseks Viljandi maavanemaks?

Jah.

Riigireformi jutud on jõudnud sellesse faasi, kus räägitakse juba üpris kindlas kõneviisis maavalitsuste kaotamisest ning nelja regioonikeskuse loomisest Tallinna, Jõhvi, Pärnusse ja Tartusse. Erich Palm, mida te sellest ideest arvate?

Maavalitsusi on 25 aasta jooksul kõvasti nuditud ja see, et süsteem vajab restarti, on fakt. Praegu arutataksegi, milline oleks kõige arukam riigihalduse mudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles