Turul käib kõva maasikaralli

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riiska-Mandle talu peretütar Marii-Heleen Juks müüs särava naeratuse saatel kauneid maasikmarju.
Riiska-Mandle talu peretütar Marii-Heleen Juks müüs särava naeratuse saatel kauneid maasikmarju. Foto: Marko Saarm

Juba kuu aega on olnud maasikas Viljandi turu menukaup. Kui algul pakuti Poolast toodud marju, siis nüüd on lettidel vaid kodumaised. 

Reede hommikul käis Sakala turul uurimas, milline on olukord maasikarindel.

Müüjaid oli üle kümne ja enamik neist müügiedu üle ei kurtnud. Kõige odavamalt, 2 eurot kilogrammist, pakuti Põlvamaalt toodud maasikaid. Sealsamas olid 20-eurose kilohinnaga müügil kukeseened. Kauba müüja Teele Toomsalu ütles, et neljapäeval oli tal pidevalt järjekord ning ära osteti 300 kilogrammi maasikaid. 

Poola mari tekitab vimma

Nagu müüjad kinnitasid, ostetakse praegu maasikaid kõige rohkem moosiks. Valgamaalt Udsu talust tulnud Heino Ilisson kühveldas ostja ämbrisse 2,5-eurose kilohinnaga marju 20 euro eest. Ilisson ütles, et maasikaid käiakse praegu nõutamas ikka ämbrite ja kastidega. Moositegemiseks on ka viimane aeg, sest Eesti maasikat jagub heal juhul veel nädalaks, aga hinnad on juba tõusuteel. Udsu talu peremees ütles, et tema kandis on olnud suur kuivus, sestap on tänavune saak mullusest vaid kolmandik. 

«Suurt tulu ma ei teeni, hinnad on ju madalad. Poola maasikas pani põntsu. Need kohalikud bisnismenid, kes välismaa maasikat sisse toovad, on turgu kõvasti solkinud,» kõneles kasvataja. 

Viiratsi kandist Vardja külast Suur-Närska talust tulnud Aivar Veske tõdes, et maasikaäriga midagi kiita ei ole. «Poola mari ja suured Eesti maasikakasvatajad, kes annavad oma kaupa edasimüüjatele väga odavalt, nullivad väiksemate tulu ära,» sõnas ta. Veske sõnutsi ei tasu alati uskuda ka silti, mis kinnitab, et müüakse Eesti maasikaid. Iseasi, et nüüd juuli alguseks on Poolas juba maasikasaak läbi. 

Aivar Veske rääkis, et on igal aastal oma maasikapinda vähendanud, nüüdseks on tal alles 0,5 hektarit. «Külvan heina peale, lambad saavad sealt sööta ja ongi rahu maa peal.» 

Vein ootab joojat

Väga ilusaid maasikaid pakkus Viljandi vallast Ridakülast pärit osaühing Talumari, küsides kilost 3,50 eurot. Müüja Evelin Jõemaa ütles, et kasvatajaks on tema õde Annika, kes õpib maaülikoolis põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist. 

«Ta kasvatab esimest aastat, mõtles, et suvel ülikooli kõrvalt on hea toimetada,» jutustas Evelin Jõemaa. «Tavaliselt käime kahekesi müümas. Kui on rohkem kliente, on nii mõnusam: üks võtab raha ning teine jagab maasikaid.» 

Selgus, et suured ja ilusad marjad lähevad hästi kaubaks ning tihti saab kaasavõetud 100 kilogrammi juba  kella kümneks otsa. «Suured kogused lähevad praegu moosiks, vahel isegi 30 kilogrammi kaupa,» lisas Jõemaa. 

Kaunid maasikad olid ka Viljandi valla Riiska-Mandle talu letil. Sordi «Sonata» kilogrammist päriti 3,20 eurot. Talu peretütar Marii-Heleen Juks ütles, et kodus kasvab maasikaid umbes hektaril ning kõik läheb hästi kaubaks. «Meil on teise aasta põld, mis kannab kenasti ning marjad on ilusad,» jutustas ta.  

Tarvastu mailt tulnud Peegi-Kuressaare talu peremees Endel Peek oli oma maasikad juba  varahommikul maha müünud ning letile oli jäänud vaid silt. Peek ütles, et tema 0,6-hektariline põld on saagi juba andnud, tema müüb veel vaid põllult tulevaid viimaseid riismeid. «Lahtisaamisega ei ole muret olnud. Alustasime 5 euroga, madalaim hind oli vahepeal 2,50 eurot,» kõneles ta. 

Maasikad valmisid tema sõnutsi kaks nädalat tavakohasest varem. «Maasikas on igati väärt kraam. Naine teeb neist hõrgutavaid magustoite, mina tegin kaks aastat tagasi veini, aga et ma ise veinisõber pole, seisab see nagu konjak ja ootab joojat,» jutustas Peek. Tema letilt sai osta ka tilli, sibulaid ja värskeid kartuleid. Nädala pärast lubas ta Viljandi turule tulla juba kurkide ja tomatitega.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles