Ugala teeb ülisuure huvi tõttu suvelavastusele ühe lisaetenduse

Rannar Raba
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katku Villu (Ott Aardam) ja Kõrboja Anna (Kadri Lepp) lavastuses "Kõrboja perenaine" on publiku ees ka tänavu.
Katku Villu (Ott Aardam) ja Kõrboja Anna (Kadri Lepp) lavastuses "Kõrboja perenaine" on publiku ees ka tänavu. Foto: Gabriela Liivamägi

Täna Vargamäel Tammsaare muuseumis esietenduv Ugala suvelavastus „Kõrboja perenaine” müüdi välja juba enne publiku ette jõudmist. Seepärast otsustas teater teha ühe lisaetenduse 21. augustil.

Lisaetenduse piletid pandi müüki täna keskpäeval. Ühtlasi on võimalik soetada pileteid juba järgmiseks suveks, mil sama lavastust mängitakse augustis.

Urmas Lennuki näidend „Kõrboja perenaine”, mis on kirjutatud lavastaja Vallo Kirsile ja Ugala teatri näitlejatele, põhineb küll Anton Hansen Tammsaare romaanil „Kõrboja peremees“, ent Ugala uusversioonis on Katku Villu kõrval kesksed romaani naistegelased: Kõrboja Anna, Kuusiku Eevi ja Kõrboja Madli.

Lennuki tõlgenduses jääb kõlama küsimus: miks peab see olema just peremees, kes Kõrboja ja kogu Eesti uueks muudab? „Eelmise sajandi alguses oli see mõistetav, aga tänases päevas, kui naised on õppinud ära meeste vahenditega oma eesmärke saavutama, samas unustamata end ka naistena teostada? Kes teeb lõppude lõpuks ka Tammsaare romaanis selle raske otsuse, et väike Villu tuleb uueks peremeheks kasvatada? Tegelikult on see ju Anna – Kõrboja perenaine. Ehk siis ikkagi – naine! Samas kui Villu suudab vaid põgenemises oma pääsu ning lunastust märgata,“ ütleb Lennuk.

Lavastaja Vallo Kirs leiab, et see on ajatu lugu, mis kõnetab inimest ka tänapäeval. „See on kvaliteet, mis on omane vaid kõige paremale ilukirjandusele, klassikale. Samas on tegemist väga kujundliku ja mitmetasandilise looga,“ lisab ta.

Suvelavastuses astub üles peaaegu kogu Ugala trupp ja hulk külalisi. Laval on üle 30 näitleja. 

Kõrboja Annat mängib Kadri Lepp, Kuusiku Eevit Adeele Sepp, Kõrboja Madlit Luule Komissarov, Katku Villut Ott Aardam ja Kõrboja Reinu Egon Nuter. Osaleb tuntud pärimusmuusik Kulno Malva, muusikaline kujundaja on Peeter Konovalov, lavastuskunstnik Kristjan Suits, kostüümikunstnik Pille Küngas ja liikumisjuht Oleg Titov.

„Kõrboja perenaine“ etendub 16 korral juulis ja augustis ning uuesti järgmise aasta augustis.

Tänavune Vargamäe teatrisuvi tähistab 20 aasta täitumist esimesest suvelavastusest Albu mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles