Ministeerium: vabadust saab piirata ainult seaduse alusel

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium
Sotsiaalministeerium Foto: Liis Treimann / Postimees

Sotsiaalministeeriumi tervisesüsteemi arendamise osakonna nõuniku Ingrid Ots-Vaigu sõnul ei ole inimese lähedased neutraalsed otsustama tema tervisliku psüühilise seisundi ja ravivajaduse üle, olugi et nad tunnevad patsienti enamasti kõige paremini.

«Süsteem, et patsient annab ise tervishoiuteenuse osutamiseks nõusoleku, on loodud inimese iseseisvuse ja enesemääramisõiguse kaitseks ning kehtib kõikidele patsientidele,» selgitas nõunik.

Sakala uuris tänases lehes ilmunud artiklist ajendatuna, kas sotsiaalministeeriumi hinnangul esineb psüühiliselt haigete inimeste ravile võtmisega Eestis probleeme ning kas psühhiaatrilise abi seaduse see osa, mis puudutab tahtest olenematu ravi kohaldamist, vajaks hiljutiste juhtumite valguses ülevaatamist. Samuti tundis toimetus huvi, kas ministeerium nõustub Jämejala psühhiaatriakliiniku Andrus Tikerpe kommentaaridega, et raviasutus toimis loos kirjeldatud juhtudel korrektselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles