Juhtkiri. Lähedaste sõnaõigus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Inimõigused on demokraatliku ühiskonna alus. Neist ei tohi üle vaadata ühtegi otsust tehes või seadust kirjutades. Teatud juhtudel inimeste vabadust iseenda käekäiku mõjutavaid valikuid teha muidugi piiratakse, kuid neil puhkudel mõeldakse inimõigustele veel eriti hoolikalt ning sätestatakse täpselt, millal ja mil moel on sunni kasutamine õigustatud.

Üks neist kordadest, mil inimese enda otsustusõigusest ei saa lähtuda, on siis, kui ta on psüühiliselt haige ja tema käitumine on seetõttu mõistusevastane. Niisugustes olukordades on võimalik abi vajav mees või naine panna kinnisesse raviasutusse ka siis, kui ta ise sellele kogu hingest vastu seisab. Et aga inimest sel moel ülekohtuselt ei koheldaks, ütleb psühhiaatrilise abi seadus täpselt ette, millistel tingimustel tahtest olenematut vältimatut psühhiaatrilist abi rakendatakse.

Paraku näitab mõni markantne või lausa traagiline juhtum, et seaduses näpuga järge ajades võivad psühhiaatriakliinikust teatud asjaolude kokkulangemise korral välja jalutada ka sellised inimesed, kes mõne aja pärast panevad toime midagi sellist, et nad lõpuks ikkagi tahtest olenematule ravile määratakse. Aga tegu on sel juhul juba tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles