Kui lukk ei aita, tuleb appi kavalus

, piirkonnapolitseinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

KÄES ON suur suvitus- ja ehitusaeg. Nii mõnedki on planeerinud suvilas aia- või ehitustöid. Pakuvad ju need tegevused eneseteostusvõimalust ja rahustavad ühtlasi meelt. Et aga kehva lõpptulemusega ei jää rahule ükski peremees, on sageli vaja investeerida kvaliteetsetesse töövahenditesse.

Seepärast ei tohiks korralik peremees lasta suures töötuhinas valvsusel uinuda. On ju teada, et päeva lõppedes pannakse tööriist tagasi harjumuspärasesse paika. Saladus pole ka see, et suvilas ja ehitusjärgus hoones pole omanik pidevalt kohal. Seega jäävad hinnalised esemed mõneks ajaks omapäi ning seda on varmad ära kasutama pikanäpumehed, kes kipuvad elavnema just enne jaanipäeva ja varasuvel.

Kindlasti ei ole lõhutud lukud ja kadunud vara see, mida keegi oma valdustes avastada sooviks. Et seda ei juhtuks, saame ise nii mõndagi ära teha.

VIIMASTEL AASTATEL on politsei täheldanud, et peale hinnaliste tööriistade on hakatud panustama mitmesugustesse valveseadmetesse. See on igati tervitatav ja pannud nii mõnegi varga oma kavatsusi muutma. Leidub aga ka selliseid pikanäpumehi, keda ei takista kaamera, valgustid ega kõige tugevamgi lukk. Kuidas selliseid tegelasi takistada, kui oma vara kaitsmiseks on tehtud peaaegu kõik võimalik?

Politsei kogemusest nähtub, et varas tegutseb paljuski harjumuspäraselt ja tüüpsituatsioonidest lähtudes. Seetõttu soovitab politsei suvilas või pooleli oleval ehitusel hoida asju mujal kui traditsioonilistes kohtades. Mõelda võiks ajutisele ja ebatraditsioonilisele panipaigale või miks mitte peidikule, mille asukoht on teada vaid omanikule.

Vargal on üldjuhul tuli takus ja aega saaki otsida napib. Tema hakkab asja otsima tavapärastest kohtadest või on tal eelinfo selle kohta, kus asjad paiknevad.

Viimati mainitut silmas pidades oleks tark mõtiskleda, kas iga abiks võetud töömees ikka peaks teadma, kus paiknevad majapidamises hinnalised asjad. On ju vana ütlemine: usalda, aga kontrolli.

Samuti tasub mõelda, kas igast oma saavutusest ja eesmärgi täitmisest suvilas või majaehitusel peaks kuulutama koos lisatud fotodega sotsiaalmeedias. Ka sealt hangivad pahalased infot kavandatavate varguste tarvis. Ärme teeme neile elu lihtsaks!

Selge see, et suuri ja raskeid tööriistu on tülikas iga kord endaga kaasas kanda, kuid väiksemate ja hinnaliste puhul oleks tark kaaluda ka seda varianti.

NII NAGU IKKA kipub olema, käib varaomanike ja vargapoiste vahel igikestev võitlus. Sageli saab määravaks, kui osavalt osatakse end teineteise rolli asetada. Politsei soovitus on lihtne: kunagi ei saa oma vara suhtes liiga hoolikas olla. Et soetatud esemed pakuksid rõõmu pikemaks ajaks, tuleks neisse suhtuda hoole ja hoolikusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles