Kõpu vald lähebki haldusreformi ja kahe tooli seaduse vastu riigikohtusse

Rannar Raba
, Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu veebruaris Kõpu vallavanemaks valitud Siim Avi lubab riigikohtule saadetavate taotluste koostamise enda kanda võtta. Seejuures nendib ta, et tegemist on keerulise ülesandega.
Tänavu veebruaris Kõpu vallavanemaks valitud Siim Avi lubab riigikohtule saadetavate taotluste koostamise enda kanda võtta. Seejuures nendib ta, et tegemist on keerulise ülesandega. Foto: Elmo Riig

Nagu oodata võis, andis Kõpu vallavolikogu eelmisel teisipäeval vallavalitsusele voli koostada riigikohtule kaks põhiseadusliku järelevalve taotlust. Neist esimeses seatakse kahtluse alla hiljuti heaks kiidetud haldusreformi seadus ning teisega niinimetatud kahe tooli seadus, mis lubab tulevikus riigikogulased valla- ja linnavolikogudesse.

643 elanikuga väikevalla esinduskogu arvates seab haldusreformi seadus löögi alla omavalitsuste põhiseaduslikud tagatised, näiteks lühendab lubamatul moel seni sundliitmiseks ettenähtud etteteatamise aega. Kahe tooli seadus riivab aga kõpulaste arvates võimude lahususe printsiipi.

Vallavolikogu esimees Kaja Lind ütles, et otsus kohtusse pöörduda sai teisipäeval kohal olnud volinikelt üksmeelse heakskiidu ning vaidlust ei tekkinud. Samas nentis ta, et üks istungilt puudunud rahvaasemik, endine vallavanem Tõnu Kiviloo, oli varem vormistanud kirjaliku eriarvamuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles