Bussifirma sai karmi hoiatuse

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaühing Automen sai oma töö parandamiseks karmi ettekirjutuse.
Osaühing Automen sai oma töö parandamiseks karmi ettekirjutuse. Foto: Elmo Riig

Riigi toetusel Lõuna-Viljandimaa liinidel sõitva bussifirma Automen tegevuses on maavalitsuse ühistranspordi spetsialist leidnud nii palju rikkumisi, et eelmise nädala lõpul tegi maavanem firmale karmi hoiatuse.

Vähem kui kuu aja jooksul on busse kontrolliv spetsialist avastanud, kuidas sõitjatele pole antud piletit, ehkki selle eest on tasutud, sõitjaid on bussi võetud tasu küsimata ning õpilased on sõitnud registreerimata.

Buss ei tulnud, pileteid ei müüdud

Ettekirjutusele eelnenud ettekannetest selgus, et 26. mail ootas busse kontrolliv Arno Luik kell 6.50 liinibussi Kärstnas, kust korraga pidid väljuma bussid 43 ja 43A. Selgus aga, et teist bussi ehk 43A-d peatuses polnud.

Kui Luik hakkas uurima, kuhu see on jäänud, ja kohalolev bussijuht helistas 43A juhile, soovitas too istuda olemasolevale bussile ja sõita Pahuvere peatusesse vastu. Luik esitas nõudmise, et buss peab tulema nõuetekohaselt Kärstnasse, ning kümneminutilise hilinemisega see sinna ka jõudis.

«Liinil kaasa sõites oli näha koolilaste suhtumist, et bussijuht ei nõua iga päev sõiduõigust andvate kiipkaartide esitamist registreerimiseks,» kirjutas Luik oma ettekandes.

Selle peale vastas Automen, et buss hilines Kärstnasse tehnilise rikke tõttu.

Samal päeval kell 19.35 sisenes Arno Luik liinibussi Tauga peatuses ning avastas, et bussis number 18 oli kolm sõitjat: üks kiipkaardiga õpilane ja kaks alkoholilõhnadega täiskasvanut. Purjus sõitjatel piletit polnud ning bussijuht selgitas kontrolörile, et oli nad otsustanud peale võtta hoolimata sellest, et neil polnud raha. Luik andis bussijuhile korralduse trükkida välja kaks 60 senti maksvat piletit.

Automen teatas selle ettekande peale, et on bussijuhile määranud rahalise karistuse.

6. juunil kell 18.43 ootas Arno Luik bussi number 25 Kesklinna kooli peatuses. Buss jäi sadakond meetrit varem tee äärde seisma ja jätkas mõne aja pärast sõitu peatuseni.

Bussis oli kümme inimest, kellest viis sõitsid kiipkaardiga. Neljal sõitjal olid nõuetekohased piletid, aga ühe pilet oli väljastatud kell 18.43 ehk samal minutil, kui buss kontrolörist sajakonna meetri kaugusel seisis.

Reisi lõpp-peatuses selgus, et viis õpilast polnud oma sõitu registreerinud.

Ka selle juhtumi kommentaariks teatas Automen, et juhile on määratud karistus.

Maavanem ähvardab karmi trahviga

Juhtumite hulk sundis maavanemat esitama ettekirjutuse, et juhul, kui olukord Automeni bussides ei parane, ähvardab firmat 6400-eurone trahv või sootuks lepingu lõpetamine.

Osaühing Automen peab nüüd kümne päva jooksul esitama selgituse lepingu rikkumise põhjuste kohta ning näitama ära meetmed, kuidas ta välistab edaspidi samasugused rikkumised.

Lisaks tahab maavanem saada ettevõtte piletimüügi kontrollimise süsteemi protseduuride ja meetmete kirjeldust ning piletikontrolliga tegelevate ametikohtade loetelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles