Hauarüüstaja hüvitab kahju tööga

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuju sai ankru tagasi mullu märtsis.
Kuju sai ankru tagasi mullu märtsis. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi Vanal kalmistul hauamonumendi lõhkunud 50-aastane Vladimir peab surnu mälestuse teotamise eest tegema selle aasta esimesel poolel 120 tundi üldkasulikku tööd.


2009. aasta novembris üritas Vladimir varastada osi skulptuurilt «Naine ankruga», mis seisab Riia maan­tee äärsel kalmistul Hans Sassi haual. Ta püüdis rauasaega kujust tükke saagida, kuid juhuslikult möödunud inimene sattus talle peale ning varas põgenes.
Kümme päeva hiljem läks Vladimir uuesti surnuaiale ning saagis kunstnik August Weizenbergi loodud kujult ära ankru. Selle teoga tegi ta kahju 696 eurot.

Politsei leidis vähem kui kümme kilo kaaluva ankru mõni päev hiljem üles ning õnneks oli see kahjustamata. Mullu kevadel pandi ankur kujule tagasi.

Skulptuuri rikkunud Vladimirile määrati karistuseks kaks kuud vangistust. See asendatakse aga 120 tunni üldkasuliku tööga, mille mees peab ära tegema järgmise poole aasta jooksul.

Kuju taastanud skulptor Paul Uibopuu nentis mullu, et paraku tuleb kunstiväärtuste kahjustamist ette üsna sagedasti. Paari aasta eest taastas Uibopuu Kärstna lõviskulptuuri lõhutud tagumise käpa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles