Alkoholijoobes vetteminek on uppumissurmade peapõhjus

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paala järv
Paala järv Foto: Elmo Riig / Sakala

Saabuvate pühade eel soovitab päästeamet tuld tehes järgida kõiki ohutusnõudeid ja tuletab meelde, et alkoholijoobes vetteminek on suure osa uppumissurmade põhjus.

äästeameti pressiteates soovitatakse veekogu ääres viibides hoida oma sõpradel ja lähedastel silm peal ning mitte lasta neid purjus peaga vette. Alkoholi mõjul kaob ohutunne ja sellises olukorras minnakse tihti end veekogusse värskendama, ujuma või oma võimeid proovile panema. Lisaks alkoholijoobest tulenevatele koordinatsioonihäiretele aitavad uppumisele kaasa ebapiisav ujumisoskus ja madal veetemperatuur.

Päästeameti põhivaldkondade kommunikatsiooninõuniku Johannes Merilai kinnitusel tuleks olenemata ujumisoskusest, soost või vanusest veesõidukis alati päästevesti kanda. «Hoolitse, et päästevesti kannaksid ka sinu kaaslased. Veesõidukiõnnetused juhtuvad peaaegu alati ootamatult ning paadis päästevesti kandmine peaks olema sama loomulik kui autos turvavöö kinnitamine.»

Jaanilõke soovitatakse teha selleks ettevalmistatud mittepõlevale pinnasele hoonest vähemat 15 meetri ja metsast 20 meetri kaugusele.

Hoia lõkkeaseme ümbrus puhas süttivast materjalist. Tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega. Jälgi ka tuule suunda, et sädemed ei lendaks põlevmaterjalidele või lõkke tegemisega kaasnev suits ei häiriks naabreid.

Puu või söega köetav grillahi tuleb asetada hoonest viie meetri kaugusele.

Neil, kes otsustavad jaanipühad veeta korteris, tuleb meeles pidada, et rõdu on hoone osa ja rõdul grillida ei tohi, välja arvatud selleks ettenähtud gaasigrilliga. Metsas tohib tuld teha ja grillida vaid selleks ettenähtud kohtades, eelistades võimaluse korral kattega lõkkekohti, mida leiab näiteks RMK puhkealadelt.

Nii lõket tehes kui grillides soovitab päästeamet hoida käepärast esmased kustutusvahendid. Selleks sobib näiteks pangetäis vett või tulekustuti. Tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi mitte hetkeks. Viimane pidutseja või grillija peab kandma hoolt selle eest, et tuli saaks kindlalt kustutatud.

Kodulõkete tegemisest päästeteenistust teavitama ei pea, kuid tuleohutusnõudeid tuleb silmas pidada igal juhul. Avalikel üritustel lõkke tegemine peab olema kooskõlastatud päästeasutusega.

Kindlasti tuleb käepärast hoida laetud mobiiltelefon, et saaks vajaduse korral numbril 112 abi kutsuda. Loodusesse minnes tuleb endale selgeks teha täpne asukoht, sest abi saabumise kiirus sõltub teejuhiste täpsusest. Lõkete tegemise, grillimise ja muude tuleohutusalaste küsimustega võib helistada päästeala infotelefonil 1524. Ühtlasi soovitab päästeamet jälgida tuleohutusnõuannete kaarti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles