Oleme uue haigla rajamisele lähedal (2)

, Viljandi haigla juhatuse esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tampere
Priit Tampere Foto: Marko Saarm

NII VILJANDI haigla kui sotsiaalministeeriumi poole on viimasel ajal pöördutud küsimustega, kas uue haiglahoone parim asukoht on ikka just kesklinn, nagu oleme seda planeerinud. Selgitan otsuse tagamaid. 

Viljandil on uue haigla saamiseni käia veel pikk tee, kuid eesmärk on lähemal kui kunagi varem. Praegu ei küsi sotsiaalministeeriumis enam keegi, kas uue haigla ehitamine Viljandisse on vajalik. Need vaidlused on lõpuks vaieldud ja käivad suurprojekti ettevalmistustööd. Muu hulgas tegeleme riigieelarvest raha taotlemisega, sest üksnes oma jõududega haigla nii suure ehitusega toime ei tule.

Kõige tõenäolisema stsenaariumi kohaselt kerkib uus tervise- ja ravikompleks kesklinna turu parkimisplatsiga piirneva vana õunaaia asemele. Kaalusime pikalt ka võimalust renoveerida praegune haiglahoone. Erapooletutelt arhitektuuri- ja planeerimisbüroodelt (osaühingud Arhitektuuribüroo Vaarpuu ja Kõll ning Finantsakadeemia) saadud arvutused näitasid aga selgelt, et praeguse peahoone kohandamine tänapäevastele nõuetele vastavaks tuleb kallim kui uue hoone ehitamine. 

SAMUTI EI lahenda renoveerimine või uue hoone Jämejalale ehitamine probleeme, mis on seotud haigla kaugusega linnast. See valmistab muret nii linna kui maakonna inimestele ning takistab ladusat suhtlust perearstidega. Renoveerimise puhul säilib ka hoone ehituslikust omapärast tulenev ebaotstarbekus, mis takistab uute teenuste arendamist.

Just haigla asukoht valmistab patsiendiküsitluse tulemuste põhjal meie inimestele enim muret. Praegu on Viljandi haigla jalutuskäigu kaugusel vaid Paalalinnast, mujal elavatele inimestele jääb see kaugeks. Haiglahoone kesklinnas asumise korral on jalgsi tuleku mõte vastuvõetav hoopis rohkematele viljandlastele ning bussijaama lähedus muudab teenuse kättesaadavamaks ka maakonna elanikele. Samuti tuleks plaanitav haigla ja tervisekeskuse kompleks kiirabibaasi lähedusse, mis võimaldab paremini kasutada kiirabi ressursse ja tagab kiirema abi.

Kõnealune koht pakub piisavalt mänguruumi, et saavutada tänapäeva meditsiinile parim lahendus. Hea, et sellele plaanile on oma põhimõttelise õnnistuse andnud kinnistu omanik Viljandi linn. Koostöös linnaga soovime välja töötada ka sobivad parkimislahendused.

Sellest, milline uus haiglahoone välja näeb, on veel vara rääkida. Küll aga on juba teada, et laias plaanis hakkab kompleks koosnema kahest osast: tervisekeskusest ja haiglast. See tähendab, et ühes hoonetekompleksis saavad koos tööle asuda suurem osa Viljandi piirkonna perearste ning hulk teisi spetsialiste, nagu ämmaemandad, füsioterapeudid ja sotsiaaltöötajad.

Olenemata sellest, kuidas hakkab uus haigla välja nägema, tuleb see tervik, mille eri osad töötavad tihedalt käsikäes. Perearstide, ambulatoorse vastuvõtu, diagnostikateenuste, statsionaarse arstiabi ja paljude meditsiiniga kaasnevate erateenuste (sealhulgas praegu kesklinnas tegutsevas tervisekeskuses pakutavate) koostööst saame senisest märksa suurema sünergia.

Plaanide kohaselt kolitakse haigla praegusest peahoonest kesklinna ambulatoorsed ja lühiajalised statsionaarsed teenused, pikaajalised teenused viiakse aga Jämejala korpusesse. Selline muudatus annab võimaluse teenuseid arendada ja inimesi juurde palgata. Nii alustame juba sel suvel alkoholi tarvitamise häire ravi ja nõustamise teenusega ning 2018. aastast plaanime kohtu määratud psühhiaatrilise sundravi teenusele liita seksuaalhäiretega inimeste käsitluse. Samuti arendame erihoolduse teenust. Lisaks patsientide heaolule on kogu Viljandimaale olulised uued kvaliteetsed, erialaspetsialistidele loodavad töökohad.

PIKAAJALISTE TEENUSTE ja haigla tugiteenuste (näiteks köök, pesumaja) uus asukoht Jämejala korpuses annab oma panuse parkimiskohtade vajaduse vähendamisse võrreldes praegusega. 

Hoonekompleksi ehitamine kesklinna on vaid suure arenduse kest. Veelgi olulisem on sisu. Oleme alustanud koostöös sotsiaalministeeriumiga katseprojekti, mille tulemusena valmib maakondlik koostöömudel haigla, esmatasandi meditsiini ja sotsiaalvaldkonna vahel ning mida edu korral rakendatakse ka mujal Eestis. Eesmärk on jõuda Viljandimaal sellise sotsiaal- ja meditsiinisüsteemini, kus inimesed saavad õigel ajal vajaliku teenuse ja tulemusliku abi ning e-lahendused toimivad laitmatult.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles