Juhtkiri. Väärt rämps

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Viljandi valla elanikud hakkavad tulevast kuust maksma prügiveo eest ühe sendi kuus. Kasti rendi eest küsitakse teine sent lisaks. Kaks senti on kah raha, kuid tõdegem, et väga väike. Sama hästi võiks öelda, et edaspidi on prügikonteineri tühjendamine Viljandi vallas tasuta. Aga tasuta asju polevat olemas.

Ja ega olegi. Vähemalt laiemas plaanis. Aktsiaseltsil Eesti Keskkonnateenused, kes nõnda pisku eest rämpsu vedama hakkab, on säärase pakkumise taga kahtlemata oma loogika. Milline, ta ei ütle, sest see on ärisaladus. Ent isegi tausta teadmata saab igaüks teha järelduse, et konteineritesse visataval prügil on tänapäeval väärtus, tänu millele võib seda põhimõtteliselt eimillegi eest kokku koguda. Kas sellest toodetakse energiat või leitakse mõni muu otstarve, ei olegi enam nii tähtis. Selge on see, et jäätmete käitleja teenib oma kasumi välja muudmoodi, kui neid tekitavatele inimestele arveid esitades.

Niisugust tendentsi jälgides tekib küsimus, kunas saabub aeg, mil prügivedajad maksavad inimestele pealegi. Isegi kui pealemakstav summa oleks sümboolne, näiteks seesama paar senti kuus, oleks see põhimõtteline muutus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles