Soomaal saab osaleda metsisetalgutel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metsis.
Metsis. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eestimaa Looduse Fond kutsub huvilisi Soomaa metsi kammima, et leida metsiseid või märke nende tegevusest.

Metsis on silmatorkava käitumise, erilise toiduvaliku ja koguka keha tõttu ökosüsteemis habras lüli. Tema kadumine osalt põlistelt asualadelt ning arvukuse märgatav vähenemine on väga murettekitavad.

Allesjäänud metsised asustavad meie mail tihti rabaservade vanu männikuid, kus on piisavalt neile sobivaid toidutaimi, okslikke männipuid ja varjumispaiku kiskjate eest. Linnu täpne elupaiga kasutus ja sündimust ja suremust mõjutavad tegurid vajavad veel täpsemat uurimist ning selleks ongi vaja ka talguliste abi.

Soomaa on üks neist kohtadest, kus Tartu ülikooli teadlased on koostöös riigimetsa majandamise keskusega metsiseid juba aastaid uurinud ja kogunud infot, milliseid elupaiku linnud eelistavad ja mis on need tegurid, mis metsise käekäiku enim mõjutavad. Nüüd on üheskoos võimalik sellesse töösse oma panus anda.

Talgutööks on kaardi järgi metsaalade läbikäimine ning kõigi metsisega seotud elumärkide kirjapanek. Sestap tuleb kasuks GPS-i ja kaardi lugemise kogemus ja/või mõningane lindude määramise ning nende tegevusjälgede leidmise vilumus. Vastavalt sellele suundutakse metsa kas üksi või paarikaupa. Et kõndimist on palju, on vajalik hea füüsiline vorm. Õhtul saab käimisest koormatud keha kosutada kuuma saunaga. Metsiste elust ja olust räägib kohapeal ekspert.

Osalustasu on 5 eurot ja selle sees on toit, majutus, saun ja kohapealne transport.

Kogunemine on 10. juuni õhtul Kõpus.

Registreeruda saab siin.

Talgud korraldatakse Tartu ülikooli, riigimetsa majandamise keskuse, Eesti ornitoloogiaühingu, keskkonnaameti ja Eestimaa Looduse Fondi koostöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles