Vaba mõte. Teenus või abi

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm / Sakala

«Osutame teenust seaduses ettenähtud mahus.» Niisugust lauset olen viimastel aastatel kuulnud üha rohkem. Lahtiseletatult tähendab see, et mingit osa vaesuspiiril elavatele inimestele mõeldud riigiabist tõmmatakse kokku. 

Aina enam on sotsiaalabi muutunud teenuseks ning inimlik abistamine on nii subjektiivselt kui objektiivselt täiesti mõistetavatel põhjustel muutunud teisejärguliseks. Abivajajaid on palju, raha aga vähe ning seetõttu jääb ka abistajaid vähemaks ja nad muutuvad teenusepakkujaks. Piskut tuleb jagada näpu vahelt pudistades ja enamaks kui seaduses ettenähtud miinimum raha pole.

Just seetõttu on iga kuu viiendal päeval kurb vaadata, kuhu see rahanatuke (mis moodustab riigieelarvest tegelikult meeletult suure osa) kaob. Kas minu palgast makstavast sotsiaalmaksust peab tõesti nii suur osa jõudma alkoholitootjateni? Või salaalkoholitootjate ja -müüjateni?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles