Populism populaarsuse teenistuses

Urmas Suik
, Viljandi linnavolikogu eelarve- ja arengukomisjoni liige, Viljandi linnavolikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Suik
Urmas Suik Foto: Elmo Riig / Sakala

PARAFRASEERIDES Karl Marxi ja Friedrich Engelsit, tunnistagem, et Euroopas liigub ringi populismitont. Kommunistliku ideoloogia juured peitusid tööandjate, Marxi keeles kapitalistide valitsemismeetodites. Ka populismi edu seisneb väheses dialoogis. Seekord rahva ja võimu vahel.

Marxi arvates oli tolleaegsete ettevõtete omanike ja vaesuvate tööliste probleemide lahendamiseks üks tee. Ettevõtjale kasumi teenimine olevat kuritegelik ning vabrikud tulevat natsionaliseerida, omanikult ära võtta. Tänapäeval on populismi kasvulava loonud riikide valitsejad. XXI sajand erineb palju olukorrast, mis valitses «Kommunistliku partei manifesti» üllitamise aegadel. Tööandjad on mõistnud, et partneritega, see tähendab töövõtjatega, tuleb rääkida. Tolleaegse räige kapitalistliku ekspluateerimise on asendanud tööandjate ja töövõtjate dialoog.

Erinevalt ärimeestest pole riigivõim sellise arusaamiseni sageli jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles