Meedikud läksid täna ka Viljandimaal padjaga tööle

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kiirabi.
Viljandi kiirabi. Foto: Erakogu

Poliitikute väljaütlemised ning oht, et öövahetuste eest ei tasustata enam endisel viisil, panid meedikuid avaldama protesti ning täna korraldatakse üle Eesti padjaga töölemineku päev.

Arstid, õed ja teised meditsiinitöötajad on loonud tänase päeva puhul Facebookis kommuuni «31.05.2016 tööle padjaga – ole solidaarne poliitikute raske tööga» ning sinna postitavad meedikud üle Eesti pilte sellest, kuidas nad täna padjaga tööle läksid. Sakala noppis nende seast välja mõned Viljandimaaga seotud fotod.

Padjaga poseerivad nii Suure-Jaani kui Viljandi kiirabibrigaad ning haigla töötajad. Kõige suurem aktsioon on üle Eesti kavas kell 12 ning Viljandi haigla juures kogunevad patjadega arstid ja õed sel kellaajal haigla hoovile purskkaevu juurde.

Siis tulevad padjaga kohale ka kõik ema- või isapuhkusel olevad tervishoiutöötajad, võttes kaasa nii oma lapsed kui lemmikloomad. Kohal on ka need arstid ja õed, kel parasjagu on valvejärgne vaba päev või kel on võimalik haiglas just sel tunnil lõunapaus võtta.

«Eesti tervishoiusüsteem on krooniliselt alarahastatud ja tervishoiutöötajad ülekoormatud,» selgitas tänase aktsiooni autor, Tartu arst Kuido Nõmm Tartu Postimehele. Ta selgitas, et poliitikute väljaütlemised ja käsilolevad seadusemuudatused näitavad seda, et süsteemi parandamise asemel on riiklikuks strateegiaks tervishoiutöötajatelt seitsme naha koorimine.

«Töö- ja puhkeaja seadusesse tahetakse teha meedikuid diskrimineerivad muudatused, mis võimaldaksid tervishoiutöötajaid veelgi intensiivsemalt ära kasutada, makstes seejuures vähem tasu,» rääkis ta. «Sellisena ei ole süsteem jätkusuutlik. Praegune toimimine on tagatud meedikute ületöötamise hinnaga. Aga ei füüsiliselt ega vaimselt ei jaksa me enam ja tervishoiusüsteem on kokku varisemas.»

Padjaga töölemineku idee tekkis meedikuil üle-eelmise nädala lõpul, mil reformierakondlane Igor Gräzin käis padjaga riigikogu ööistungil ja sotsiaaldemokraat Marianne Mikko avaldas veendumust, et meedikute 24-tunnised vahetused ei ole võrreldavad riigikogu liikmete raske tööga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles