Jalgpallireeglitesse tehti muudatused

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

1. juunist hakkavad kehtima täiendatud jalgpallireeglid. Eesti jalgpalli liit korraldas kahel päeval seminarid, millel siinsete tippliiga klubide esindajad koos ajakirjanikega muudatustega kurssi viidi.

Jalgpalli liidu kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik tunnistas, et sisse muudatusi on mõne lausega keeruline kokku võtta. «Soovitan kõikidel jalgpallihuvilistel nendega tutvuda ja lisaksin, et reeglid on läinud minu arvates veidi lihtsamaks ning rikkumised ja karistused on juunikuu esimesest päevast paremini tasakaalus,» andis ta selgitust.

«Uute reeglite järgi on võimalik väljaspool väljakut toime pandud rikkumise eest anda näiteks penalti või karistuslöök, mis seni on olnud välistatud. Lisaks on karmistatud penalti protseduuril toimuvaid rikkumisi: näiteks väravavaht, kes peab löögihetkel viibima väravajoonel, saab enneaegse vastutuleku eest karistatud kollase kaardiga,» rääkis Kaasik.

Kohtunike koolitaja kõneles, et karmistatavad on ametiisikute ja vahetusmängijate ebasportlikud sekkumised mängu. Suluseisu fikseerimise järel on edaspidi võimalik palli mängu panna ka vastasvõistkonna väljakupoolelt: kui mängija on suluseisupositsioonilt tulnud palli mängima enda poolele, siis on võistkonnal õigus pall sealt ka mängu panna.

«Paljud on ekslikult arvanud, et uute reeglite jõustudes näiteks ilmselge väravavõimaluse ärahoidmisel ja penalti määramisel enam punast kaarti ei järgne. Päris nii mustvalge see ei ole, kuid reeglitäiendustes on tõesti nüüd erandid, kus ei rakendata punase kaardi näitamist ehk mängija eemaldamist,» selgitas Hannes Kaasik.

Uued jalgpallireeglid kehtivad juba Juunis algavatel Euroopa meistrivõistluste finaalturniiril ning kõikides liigades, kus algab uus hooaeg pärast suvevaheaega.

Riigid, kus meistrivõistlused parajasti käivad, said jõustumise kuupäeva valida. Eesti meistri- ja karikavõistlustel rakenduvad täiendused 1. juunist.

Kehtima hakkavate reeglite muudatustega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles