Keskus avab näituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Digby kollaažides avaneb loodus inimese sisemise reaalsuse peegeldusena.
John Digby kollaažides avaneb loodus inimese sisemise reaalsuse peegeldusena. Foto: Marko Saarm

Täna kell 14 avab Kondase keskus välisnäitused, mis tutvustavad silmapaistva angloameerika kollaažikunstniku ja luuletaja John Digby ning prantsuse iseõppinud kunstniku Jean-Louis Cerisier’ loomingut.  Avamisel viibib Prantsuse suursaadik Michel Raineri, kelle initsiatiivil oli 2015. aastal Viljandis ka Mayenne’i piirkonna art brut’i ülevaatenäitus.

Pariisis õpetajaametit pidav Jean-Louis Cerisier tutvus juba nooruses oma kodukandi Lavali iseõppinud kunstnikega. Tema sügavam huvi rahvaliku kunsti vastu lõi välja Poolas, kus ta 1970. aastatel õpetajana töötas. Sealt sai alguse tõeline jaht metsikule loomingule – sellisele, mis jääb muuseumidest väljapoole, looduslikku keskkonda, levib seintel ja müüridel, aedades ja teeservadel. Prantsusmaale naastes hakkas ta ise maalima ja kollaaže tegema ning otsima Mayenne’i maapiirkondades teisi väljaspool etableerunud kunstimaailma loovaid kunstnikke. Teistest loojatest inspireerituna on ta katsetanud erinevaid tehnikaid: guašši, õlimaali, pliiatsi- ja pastellijoonistust ning kollaažitehnikat. Tema loomingut iseloomustavad sellised sõnad nagu kehatus, unelus ja suletus. Tema piltidest moodustub eluteater, kus tegelikkus seguneb kujuteldavaga ja elutu sulandub elavasse.

John Digby on New Yorgi külje all Long Islandil elav kollaažikunstnik, kelle teoseid on eksponeeritud nii Ameerika Ühendriikides, Ühendkuningriigis, Prantsusmaal kui Koreas. Koos oma abikaasa Joaniga asutas ta kümmekond aastat tagasi iseseiva kirjastuse The Feral Press, mis avaldab kunstiraamatuid, kus värsket ilukirjandust ja esseistikat põimitakse erinevas laadis töötavate kunstnike illustratsioonidega. Digby on klassikalise «Kollaažikunsti käsiraamatu» autor. Teose avaldas 1987. aastal üks maailma juhtivaid kunstiraamatute kirjastajaid Thames & Hudson ning seda on korduvalt uuesti trükitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles