Õppedirektor võitis parima dirigendi karika

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia õppedirektor Harry Illak võitis nädalavahetusel Tšehhi pealinnas Prahas peetud rahvusvaheliselt puhkpilliorkestrite võistluselt parima dirigendi tiitli.

Harry Illaku dirigeeritav Harjumaa noorte puhkpilliorkester (HNPO) sai Prahas paarikümne orkestri hulgas omas kategoorias teise koha ja kulddiplomi.

Kõigis kategooriates osalenud 19 dirigendi seast konkursi parima karika pälvinud Harry Illaku sõnul tõi orkestrile edu just eesti muusika ettekandmine. HNPO lugude valikut tunnustas ka žürii.

«Ilmselt otsustas meie kasuks see, et esitasime midagi täiesti uut, nimelt eesti muusikat,» rääkis Illak. «Eesti orkester oli nende jaoks üsna eksootiline.»

Dirigent ütles, et eestlasi isegi imetleti ning imestati, kuidas keegi varem polnud meie muusikast midagi kuulnud.

Erilist tähelepanu pälvis liivi rahvalaulu ainetel loodud kompositsioon «Puhu, tuul», mille autor on Ott Kask. Sedasama pala saab Harry Illaku juhatamisel kuulda ka eeloleval suvel noorte laulu- ja tantsupeol «Maa ja ilm».

Dirigent on veendunud, et meie muusika on piiri taga täiesti konkurentsivõimeline. «Auhinnad on küll toredad ja motiveerivad, kuid konkursil käimise põhiväärtus oli just see, et saavutasime edu eesti muusikaga,» kinnitas Harry Illak.

Tal oli au juhatada võistluse lõpudefileel festivali koondorkestrit, kes esitas František Kmochi pala «Muziky, Muziky».

7. ja 8. jaanuaril võistlesid Prahas peale eestlaste üldkategoorias Poolast, Saksamaalt, Itaaliast ja Hollandist pärit orkestrid. Lisaks mainitutele oli osalejaid veel Tšehhist ja Sloveeniast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles