Suuremate ostude puhul loodavad Eesti inimesed säästudele

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

SEB uuringust selgus, et Eesti inimesed eelistavad suurte ostude tegemiseks kasutada sääste ning 85 protsenti kataks vaid äärmisel juhul oma suuremad tarbimiskulutused panga abil. Samas üle poole vastajatest nõustuvad, et suuremate väljaminekute rahastamiseks ei ole alati mõistlik sääste kulutada.

Eesti pangaliidu finantshariduse toimkonna juht ning SEB kogumis- ja investeerimistoodete müügijuht Katrin Laks annab selgitust, et enne suuremate tarbimisotsuste langetamist tuleks analüüsida erinevaid võimalusi ja esialgu kaaluda ise vajaliku summa kogumist. Samas pole see aga alati mõistlik või võimalik, sest kogumisele kuluks näiteks liiga pikk aeg või vähendaks säästude kasutamine pere ootamatuteks kulutusteks mõeldud rahapuhvrit.

Katrin Laks leiab, et ettenägematute väljaminekute tarbeks võiks olla säästetud kolme-nelja kuu kulutuste jagu, mille kogumine võib võtta mitu aastat ning jätaks pere selleks ajaks ootamatuste korral palju haavatavamaks. «Iga teine vastaja nõustus küsitluses, et väikelaen, järelmaks või krediitkaart tagavad igapäevaste rahaasjade korraldamisel paindlikkuse. Kuid endale sobivaima lahenduse leidmiseks tuleks erinevate variantide plussid ja miinused hoolikalt läbi kaaluda,» kõneles Laks.

Uuringule vastanud jagavad seisukohta, et igapäevaste rahaasjade hea korraldamise aluseks on põhjalik planeerimine. Enne suuremaid oste peetakse kõige olulisemaks põhjaliku kodutöö tegemist ja lähedaste või panga nõustajaga konsulteerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles