Eelmise sajandi video. Kuidas viljandimaalased naabreid mängima kutsusid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader videost

Esimesed Sakala mängud, kuhu tulid jõudu ja ilu näitama kogu Viljandimaa atleedid, peeti enne sõda, 1939. aastal. Saabunud karmide aegade sunnil jäi idee unustusse, kuni see pool sajandit hiljem taas üles äratati. Esimesed uue aja Sakala mängud avas 1995. aastal president Lennart Meri.

Suvemängudele olid kutsutud kõik maakonna omavalitsused, aga ka ajaloolise Viljandimaa koosseisu kuulunud Imavere ja Türi (Kabala) vald Järvamaalt, Pajusi ja Põltsamaa vald ja Põltsamaa linn Jõgevamaalt ning Helme, Hummuli ja Põdrala vald ning Tõrva linn Valgamaalt. Sportlaste kõrval said ennast näidata võimlejad ja rahvatantsijad ning eraldi mõõduvõtt oli valla- ja linnajuhtidele. Viimatised mängud olid läinud aastal ja neid korraldatakse üle kahe aasta.

Siin avaldatud videolõik on kolmandatest Sakala mängudest 1997. aastal. Kõnelevad Viljandi abimaavanem Urmas Tuuleveski, Põltsamaa vallavanem Toivo Tõnson, Põltsamaa linnapea Margi Ein ja Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kaur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles