Viljandlanna tõi turule uue Eesti rõivadisaini kaubamärgi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

See oli teise lapse sünd, mis andis Karin Süllustele tõuke tööelus kannapööre teha ning asuda taas selle teele, mis oli teda köitnud 20 aasta eest, kui ta soovis asuda õppima käsitööõpetajaks. 

«Jäin siis esimesena joone alla,» meenutas ta. Nii läks Sülluste pärast keskkooli hoopis Tallinna vanalinna õmbluskooli, kus õpetasid needsamad õpetajad, kes olid oskusi jaganud Hannes Võrnole ja Hardi Volmerile. Tema lõpudiplomil seisis erialana naiste ülerõivaste rätsep, mis tähendas, et selge oli õmblemine seelikujupist mantlini. 

Mööbiettevõttest disaineriks

Tööelu tõi aga hoopis teised tuuled ning Karin Sülluste asus ametisse mööbliettevõtetes, olles nii ostu- kui müügijuht. Õmblemise juurde jõudis ta oma sõnul tagasi tänu teisele lapsele kolm aastat tagasi. 

«Hakkasin hobi korras jälle õmblema ja sõbrad koputasid uksele, et ma neile ka õmbleksin,» lausus ta. «Niimoodi kaks aastat tagasi jõudsingi arusaamisele, et olen vist jõudnud ikka, kus võiksin teha seda, mida soovin.» 

Töötukassa kaudu läbis ta ettevõtluskoolituse ning nüüd toimetab rõivadisainer, kes seda tiitlit enda kohta siiski veel liiga peeneks nimetas, Viljandi loomeinkubaatoris oma ateljees.

Esmakollektsioon on «Duo»

Ometi rõivadisainer ta just on, sest tema mõtetest on valminud «Duo» nime kandev kleidikollektsioon, millesse kuulub 15 eksemplari. Praeguseks on disainer neid kleite oma sõnul juba päris uhkelt ära müünud, kuid ka uusi on ta lina- ja puuvillaliini kasutades asemele teinud. «Just selliseid suvisemaid,» lisas ta, viibates riidepuul rippuvale tosinale kleidile.

Sügisel on plaanis praegustele printkangast ja pitsidega kleitide valikule teinegi kollektsioon lisada. «Aastas tahaksin ikka kaks kollektsiooni luua,» sõnas disainer. Meeste küsimise peale, kas ka nemad romantiliselt õrnast ateljeest midagi leida võiksid, on disainer jaatavalt vastanud.

Nii töötabki Karin Sülluste kahel rindel ja lisaks ILM by Karin kaubamärgi all disainitud rõivaste loomisele võtab vastu õmblustöid klientidelt. «Lõpukleitide tellimusi on nii kooli- kui lasteaialõpetajatelt juba tulnud,» tähendas ta ja märkis, et neid peabki ta nüüd lähemal ajal valmistama asuma.

Sülluste rääkis, et ainult eratellimustele ta ateljeed tehes lootma ei jäänud, sest Viljandis on juba väga palju toredaid rätsepaid. Töökogemus suurtes mööbliettevõtetes on andnud talle julgustust lisada toimetamisele midagi omanäolist. «»Duo« on kollektsiooni mõttes mu esimene laps ja nimi tuli sellest, et duetti mängivad värvid ja mustrid, mis sobivad nii argipäevaks kui pidulikul hetkel,» selgitas ta. 

Suurem suund, mille Sülluste oma projekti on kirjutanud, on loodusest inspireeritud rõivad. «Ja Viljandi on ju selle suuna jaoks ideaalne koht,» kinnitas disainer, kes seitse aastat tagasi tegi Tallinnas kannapöörde ja kolis Viljandisse. «Nüüd olen majapidamisele siin Vilma majas veebruari lõpust hoogu andnud ja tasapisi toimetanud.»

Kuigi paberi peal on disainer rõivaäri majanduslikku tasuvust ettevõtluskoolitusel põhjalikult analüüsinud, tuleb selgeks teha, kuidas asi reaalsuses toimib. Suurt muret tal sellega aga pole, sest kliente jätkub. Kuigi uusi tulijaid on praegu Eestis palju, on kliendid hakanud tema sõnul väga hindama kodumaist disaini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles