Riigivanema ja professori sünnikoht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälestuskivi Kokaviidika külas näitab, et sealt on sirgunud nii Eesti riigivanem kui matemaatikaprofessor.
Mälestuskivi Kokaviidika külas näitab, et sealt on sirgunud nii Eesti riigivanem kui matemaatikaprofessor. Foto: Rannar Raba

Tegelikult pole telesaate Vingu Herbert ja Altpere Kalju sugugi ainsad mehed, kes on pakkunud eesti rahvale põhjust Kokaviidika küla nime suhu võtta.

Sadakond aastat tagasi tegi seda esimesena Viidika talu perepoeg Jüri Jaakson, kellest sai 1917. aastal Maanõukogu liige ja abiesimees ning aasta hiljem Ajutise Valitsuse peavolinik Saksa okupatsioonivõimudelt varade ülevõtmisel. Kahe ilmasõja vahel õitsele puhkenud Eesti Vabariigis oli Jüri Jaakson terves hulgas üliolulistes poliitilistes ametites, sealhulgas riigivanem 1924. aasta detsembrist 1925. aasta detsembrini.

NKVD vangistas Jüri Jaaksoni 1941. aasta 14. juunil ja viis Venemaale. Nagu enamikule Eesti juhtivatele riigimeestele, ei olnud tallegi määratud õnne elusana kodumaale naasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles