Korrusmajade elanikud müttavad peenramaal

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Ivanson tegi pühapäeva hommikul viimaseid kaevamistöid.
Viktor Ivanson tegi pühapäeva hommikul viimaseid kaevamistöid. Foto: Madis Luik

Viljandi külje all Viiratsi alevikus on korrusmajade taga põllumaad tihedalt kasvuhooneid täis tipitud ning pühapäeva hommikul käis peenarde vahel päris korralik sagimine.

Ühena paljudest tegi Viktor Ivanson pühapäeva hommikul veel viimaseid kaevamistöid, valmistades musta pinnast ette väiksemate peenarde tarvis. «Siia panen porgandit, sibulat ja kapsast. Suuremale osale tuleb kartul,» kõneles ta.

Võiks ju arvata, et peenramaa pidamine on puhtalt pensionäride hobi, kuid Viktor Ivanson on töömees, traktorist ühes Verilaske küla talus. Teadagi on põllumeestel praegu töödega tuli takus ja nii tõdeski Ivanson, et on naabritest oma toimetamistes tublisti maha jäänud. «Näe, naabril on kartul juba maas, neljapäeval pani,» ütles ta ja osutas kõrvalasuvatele vagudele.

Ivansoni kasvuhoones oli märgata roheliste triipudena rediseid ning peagi tulevad sinna tomatid ja kurgid. «Oma tarvis saame köögivilja kätte, talvekartuli samuti,» kinnitas ta. «Oma on ikka oma.»

Meie jutuvestmise ajal sättis lähedal asuva kasvuhoone juurde end istuma 82-aastane Olga Korvina. Ta ütles, et ootab poega, kes tuleks ja freesiks põllumaa ääred masinaga läbi ning siis saab mugulad mulda panna. «Poiss läks eile Lätti kalale, eks ta siis täna tule ja tee töö ära,» oli Olga Korvina pojas kindel.

Tema põllulapil õitsesid nartsissid ja tulbid ning oli näha eeskujulikku taliküüslaugupeenart.

«Teab mis suurt saaki ei ootagi, aga laua katab siin kasvatatud asjadega ära küll,» ütles Korvina. Tema jutu järgi on peenramaal ka niisama mõnus istuda, pealegi leiab sealt päris sageli vestluskaaslasi.

Seda, et kurikaelad salamisi saagist matti käivad võtmas, tuleb Viktor Ivansoni sõnul vahel ette, kuid viimastel aastatel siiski vähem. «Ikka käiakse vargil. Kõige hullem on siis, kui nad sõtkuvad ja laamendavad,» ütles ta.

Mõlemad vestluskaaslased olid veendununud, et nelja seina vahel istudes inimene mandub ning väike põllutöö tuleb ainult kasuks.

Viktor Ivansoni mure oli hoopis teist laadi. «Meie alevikus pole mudilastele mänguväljakut, hädasti oleks seda tarvis,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles