Mulkide hapukapsakrõpsud said pääsukesemärgi

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis tegutseva osaühingu Mulgikrõpsud tootmisjuhi Indrek Palu sõnul on hapukapsakrõpsudele antud pääsukesemärk neile teine.
Viljandis tegutseva osaühingu Mulgikrõpsud tootmisjuhi Indrek Palu sõnul on hapukapsakrõpsudele antud pääsukesemärk neile teine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Nädala eest Eesti põllumajandus-kaubanduskojas olnud toidutoodete hindamise tulemusena sai 30 uut toodet tunnustatud Eesti maitse päritolu- ja kvaliteedimärgi ning seitse toodet tunnustatud maitse kvaliteedimärgi.

Eesti 19 toidutootja tunnustatud toodete hulgas valiti ka Viljandis valmistatavad Mulgi hapukapsakrõpsud, millele anti pääsukesemärk kui tunnustatud Eesti maitse päritolu ja kvaliteeti kinnitav tähis.

Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandis tegutsev ning sel talvel veidi tootmist laiendanud osaühingu Mulgikrõpsud tootmisjuhi Indrek Palu sõnul on hapukapsakrõpsudele antud pääsukesemärk neile teine. Esimese tootena pälvisid selle mullu punapeedikrõpsud.

«Punapeedikrõpsud müüvad hästi ning usume, et saadud kiitus aitab kaasa ka hapukapsakrõpsude turuedu kasvule,» kõneles tootmisjuht.

Tema selgitust mööda olid enamiku žüriiliikmete hindamiselehel kirjas sõnad «uudsus» ja «looduslik» ning just sellesse Mulgikrõpsud oma toodangus ka panustab.

Palu sõnul on ettevõte viimase aastaga tublisti haaret laiendanud ja tootmist kasvatanud. Ta tõi välja ettevõttele tulnud statistika, mille järgi on see riigimaksude tasumises aasta esimese kvartali põhjal kerkinud oma sektori kuuendaks Eestis. «Meie riigimaksud on aastataguse perioodiga võrreldes kasvanud ligemale tuhat protsenti,» lausus Palu.

Praegu annab ettevõte tööd neljale inimesele, sel suvel on plaanis kaks töölist lisaks palgata.

Ettevõtte kasvule ja müügi kasvule aitab kaasa toodete uudsusest tingitud piisav meedia tähelepanu. «Viimane pikem telelugu oli eetris laupäeval «Maahommiku» saates,» lausus Indrek Palu.

Eeloleval kolmapäeval jõuab Viljandi ettevõte veel ühe väga tähtsa verstapostini, kui tehasest saadetakse teele esimene toodangupartii ekspordiks. «Esimesed kaks alust lähevad Saksamaale. Telliti, järelikult jäädi proovipartiiga väga rahule,» nentis Palu.

Väiketootja esimene eksportsaadetis pole kuigi suur, kuid Palu sõnul on see neile endile märgiline ja väga kaalukas sündmus. «Meie välispartner tegeleb aktiivselt turustamisvõimaluste otsimisega,» lausus ta.

Eesti põllumajandus-kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmuse sõnul saavad tarbijad pääsukesemärgi abiga väärtuslikku infot, et lisaks toote kõrgele kvaliteedile on selle valmistamiseks kasutatud põhitooraine kodumaist päritolu. Eesti toorainest valmistatud toit on kõige värskem, harjumuspärasem ja usaldusväärsem ning kodumaisest toorainest valmistatud toidu eelistamine annab tööd meie endi põllumeestele.

Toidukvaliteedi eksperdid hindasid märgi kandmise õigust taotlevaid tooteid pimetestil kuues tooterühmas. Märgi kandmise õiguse saab nii laboratoorse kui sensoorse hindamise edukalt läbinud toode. Põhirõhk on maitsel, kuid lisaks sellele hindavad eksperdid toodete välimust, konsistentsi ja lõhna.

Lisaks uute toodete hindamisele kontrollisid toidueksperdid juba varasemast märki kandva 28 toote kvaliteeti. Vaid kahel tootel tuvastati puudused, mis tuleb ettevõtetel kõrvaldada, vastasel korral tooted kvaliteedimärki enam kanda ei tohi.

Toote kõrgele kvaliteedile viitav tunnustatud maitse märk antakse Euroopa Liidus toodetud tootele, mis läbib edukalt laboratoorse ja sensoorse hindamise. Toote valmistamiseks kasutatud tooraine päritolu ristikumärgi puhul ei kontrollita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles