Kooli müük poliitikule on riigikontrolli tähelepanu all

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Toobal
Priit Toobal Foto: Elmo Riig

Pärast neljapäeva hommikul olnud Kildu kooli oksjonit tunnistas Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu, et riigikontroll hoiab koolimaja müügil silma peal.

Aavasalu sõnul oli üks riigikontrolli töötaja talle mõni nädal tagasi koridorivestluses maininud, et koolimaja müük on potentsiaalse ostja isiku tõttu tähelepanu all. Seetõttu kontrollisid vallaametnikud enne enampakkumist kõik dokumendid ja protsessi osad mitu korda üle, et kõik oleks juriidiliselt väga korrektne.

Riigikontrolli kommunikatsioonijuht Toomas Mattson kinnitas, et Kildu koolimaja pakub riigikontrollile huvi, aga mitte võimaliku ostja tõttu, vaid käimasoleva auditi pärast.

Nimelt viib riigikontroll tänavu läbi auditi "Ülevaade kohalike omavalitsuste hoonestatud kinnisvarast". Esiteks korraldati kõikides Eesti omavalitsustes küsitlus, kus paluti andmeid kogu hoonestatud kinnisvara portfelli kohta. Teiseks tehti intervjuud viies omavalitsuses, kes on liitunud ligi kümme aastat tagasi, et saada ülevaade nende kogemustest kinnisvara optimeerimisel ühinemise järgselt. Nende omavalitsuste hulka kuulub ka Suure-Jaani vald.

Intervjuu viisid riigikontrolli esindajad läbi ka Suure-Jaani vallas, kus muu hulgas oli kõneks Kildu kooli müügi pooleli olev protsess. „Et omavalitsuste kasutuseta kinnisvara, eriti endiste koolihoonete müük ei ole väga sage praktika ja Kildu kool on suur objekt, pakub see käesoleva auditi kontekstis riigikontrollile ühe näitena huvi,” selgitas Mattson. „Seda sõltumata potentsiaalse ostja isikust, sest riigikontrolli auditeeritavaks on vallad ja linnad, mitte eraõiguslikud äriühingud või eraisikud.”

Samasugused intervjuud ja juhtumikäsitlused nagu Suure-Jaanis olid auditi teises etapis Väike-Maarja, Türi, Lüganuse ja Saarde vallas.

Riigikontroll analüüsib auditis, kas ja mil määral peavad omavalitsused arvestust oma käsutuses oleva kinnisvara üle. Ülevaate käigus selgitatakse välja, kas omavalitsused on eristanud kinnisvara, mis on pikemas perspektiivis vajalik põhiteenuste pakkumiseks, ning analüüsinud selle investeeringuvajadusi.

Samuti analüüsitakse, kas omavalitsustel on õnnestunud vabaneda kinnisvarast, mida ei kasutata ja mille omamisega kaasnevad püsikulud, ning kas ja kuidas on omavalitsused püüdnud optimeerida oma kinnisvarakasutust ning milliseid probleeme selles esineb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles