Jaani kiriku talgulised leidsid kuuri alt maali

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talgupäeva lõpuks koguti kokku hulk sodi, mis lõpuks prügimäele viidi.
Talgupäeva lõpuks koguti kokku hulk sodi, mis lõpuks prügimäele viidi. Foto: Elmo Riig

Kui Jaani kiriku talgulised jõudsid tööjärjega vanasse kuuri, et seda aastate jooksul kogunenud risust puhtaks vedada, tuli sealt välja pakkepaberisse mähitud maal, millel oli kujutatud Halliste koguduse legendaarset õpetajat Kalev Raavet.

«See on ju Kalev Raave!» hüüatas koguduse talguline Tarmo Loodus, kui aastatega kogunenud kola vahelt ilmus päevavalgele kunstitöö.

«See tuleb Hallistesse viia,» otsustas Jaani koguduse õpetaja Marko Tiitus, kui oli pakkepaberilt leidnud Halliste koguduse omaaegse õpetaja Henri Pahapilli tütre nime.

Tiituse selgituse kohaselt tekitas leid parajal määral elevust, sest keegi ei osanud arvata, et kuurist võiks maal välja tulla. «See pole just Madalmaade koolkonna leid, vaid tõenäoliselt ühe Halliste harrastuskunstniku töö,» ütles Jaani koguduse õpetaja. «Aga ma arvan, et see maal tekitab elevust ka Kalev Raave pereliikmetes, kui me selle neile edasi toimetame.»

Jaani kiriku ümber askeldas laupäeval 30 kätepaari. Küüriti kirikut, hariti lillepeenraid, koristati oksi ja kraamiti kuuri.

Pastoraadi aiast leidis tee jäätmejaama autokoormatäis oksarisu, samuti viidi prügimäele vana praostkonna kantselei lagunenud mööblit ja muud prahti.

Kiriku kuurialust ei kraamitud mitte päris tühjaks: see mahutab endiselt tööriistu, mõne piiblikasti ja lauluraamatuid. «Korrastades ruumi enda ümber, korrastud ka ise sisemiselt,» kiitis õpetaja talgupäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles