Euroopa kultuuripealinn tutvustab Viljandi festivale

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi pärimusmuusika festival on üks neid ettevõtmisi, mille laiemale tutvustamisele 2011. aasta Euroopa kultuuripealinn Tallinn õla alla paneb.
Viljandi pärimusmuusika festival on üks neid ettevõtmisi, mille laiemale tutvustamisele 2011. aasta Euroopa kultuuripealinn Tallinn õla alla paneb. Foto: Elmo Riig

Tallinna kui Euroopa kultuuripealinna kalendris on maakondlik programm, mille suurtest sündmustest tervelt neli leiab aset Viljandis.

Kultuuripealinna egiidi alla kuuluvad Viljandi hansapäevad, vanamuusika festival, pärimusmuusika festival ja kitarrifestival.

Õlg alla kultuuriturismile

Otsest rahalist toetust see tegijatele küll kaasa ei too, kuid selle eest lubatakse neile mitmekülgset reklaami.

Kultuuripealinna kommunikatsioonispetsialist Andri Maimets selgitas, et kultuuripealinna bränd on üks võimalusi, kuidas piirkonna üritusi välismaal reklaamida. «Need maakondlikud sündmused, mis on meie programmis, väärivad kindlasti laiemat tähelepanu.»

Maimetsa ütlemist mööda on Eesti nii väike, et kui turist juba Tallinna tuleb, pole pealinnast eriti keeruline põigata ka teistesse linnadesse.

«Kultuuripealinna egiidi all osutame tähelepanu nendele üritustele, millel on kindel kvaliteedimärk,» rääkis ta. «Kui vahel antakse raha ja asi sellega piirdub, siis reklaami väärtus on kindlasti pikaajalisem ja ulatub kaugemale. Oluline on see, et sõnum jõuaks toredate kultuuriürituste kaudu kaugemale.»

Festival ootab publikulisa

Eesti pärimusmuusika keskus on koos Viljandi linnavalitsusega põgusalt osalenud kultuurilinnade võrgustiku loomises, mille initsiaator ja eestvedaja on Tallinn. Valminud on trükised ja koduleht, milles Viljandi põhiliseks tunnussündmuseks on märgitud pärimusmuusika festival.

«Trükiseid levitatakse Eestis ning tallinlased on lubanud neid jagada välismaistel messidel ja kohtumistel,» rääkis Viljandi pärimusmuusika keskuse avalike suhete juht Rannar Raba. «Niisiis on senine koostöö olnud ennekõike turundusliku iseloomuga ja me loodame, et tänu sellele leiab osa kultuuripealinna külalisi tee Viljandi pärimusmuusika festivalile.»

Raba ütles, et 27. juulil avatakse Tallinnas Kalamajas muusikahoov ning kuna juuli on folgikuu, aitavad viljandlased sealset programmi täita hea pärimusmuusikaga. «Ühtlasi on kavas eelseisvat pidu tutvustada nii publikule kui ajakirjanikele.»

Väike Eesti

Juba 2009. aastal moodustatud kultuurilinnade võrgustikku kuulub Tallinna, Viljandi ning teiste suuremate linnade kõrval ka Suure-Jaani. Võrgustiku liikmed soovivad kinnistada Eesti linnad Euroopa ja maailma kultuurikaardile kauemaks kui pelgalt 2011. aastaks ning edendada omavahelist kultuurisuhtlust.

Viljandi linnavalitsuse pressiesindaja Eha Moosel kinnitas, et linnale see rahalisi kohustusi ei tähenda.

«Pigem tuleb enda tutvustamiseks juurde võimalusi, mille eest me ei pea eraldi maksma,» ütles Moosel. «Räägime sellest, et ka Tallinnast välja sõites on väga palju huvitavaid ettevõtmisi.»

Et Euroopa kultuuripealinna aasta programm tähendab tihedat koostööd välisriikidega, võib loota, et Viljandisse jõuab huvitavaid artiste, kuid korraldajad konkreetsetest kuupäevadest rääkida veel ei saa.

KAVA
Euroopa kultuuripealinna programmi sooviti kaasata projekte, mis arvestavad eri kogukondi ja rahvusrühmi, haaravad noori tegijaid, pakuvad rahvusvahelise koostöö võimalust, eelistavad loomist tarbimisele ning on uuenduslikud.
• Maakondlikus programmis on näiteks Muhu tulevikumuusika festival «Juu jääb», Jõhvi balletifestival, rahvakunstifestival «Europeade» Tartus, Leigo järvemuusika, «Rabarock» ja paljud teised.
• Ühtekokku võib käesoleval aastal kultuuripealinnas osa saada arvestuslikult 7000 kultuurisündmusest.
Allikas: www.tallinn2011.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles