Abja-Paluojal avati Eesti vägevaim jõusaal

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõisakülast oli avamisele tulnud treener Enn Raieste kolme õpilasega, kes demonstreerisid õiget tõstmistehnikat. Pildil on Norman Erik Linnas.
Mõisakülast oli avamisele tulnud treener Enn Raieste kolme õpilasega, kes demonstreerisid õiget tõstmistehnikat. Pildil on Norman Erik Linnas. Foto: Marko Saarm

Ehkki Eestis tekib jõusaale nagu seeni pärast vihma, on eile Abja-Paluoja spordihoones avatud saal oma nelja tõstepõrandaga ainulaadne. 

Nagu ütles Mõisaküla tõste­sporditreener ja entusiast Enn Raieste, on tõstepõrand mõnel üksikul Eesti jõusaalil, aga nelja põrandaga saali, nagu on nüüd Abja-Paluojal, ei ole kusagil mujal. 

Parem kui Käärikul

Eesti tõstespordi liidu juhatuse liige Ain Põder nimetas Abja-Paluoja kompleksi fantastiliseks: kohe jõusaali kõrval on täismõõtmetes pallisaal ja maakonna uhkeim ujula, läheduses on 60 kohaga majutus, õues on staadion ja metsas jooksurajad, 600 meetri kaugusel on järv ja talvel saab seal kasutada suusaradu. 

«Abja tingimused on tõstjatele Eesti parimad, kindlasti etemad kui Käärikul, sest seal pole tõstesaalis midagi pakkuda,» rääkis ta. 

Ain Põder rõhutas, et jõusaalis treenivad absoluutselt kõik sportlased, seda vajavad näiteks tipptasemel pallimängu võistkonnad. Jõusaal valmis koostöös tõsteliidu ja Ain Põdraga, kes tõi omalt poolt hulga vahendeid, seahulgas tõstepõrandad. Valla panus oli 22 000 eurot. 

Spordihoone juhataja Imre Jugomäe rääkis, et varem asus 50-ruutmeetrine jõusaal alumisel korrusel ning seal nappis ruumi ja õhku. «Isekeskis naljatasime, et kangihoidmise vahendeid vaja ei olegi: õhk on nii paks, et kang jääb ise õhku rippuma,» jutustas Jugomäe. 

Uus saal on 200 ruutmeetri suurune, sealt avaneb vaade allpool asuvale pallisaalile ja õuele. 

Treeningseadmed toodi kaasa alumiselt korruselt, need tehti korda, vahetati trossid, puksid ja laagrid. Juurde osteti kaks jooksulinti ja sõudeergomeetrit. 

Eesti tõstespordi taimelava

Vallavanem Peeter Rahnel avaldas lootust, et sellest jõusaalist saab kogu Eesti tõste­spordi taimelava. Plaanis on kutsuda treeninguid tegema ja teistele huvilistele näpunäiteid jagama Enn Raieste Mõisakülast. Rahnel lisas, et jõusaali on oodatud kõik kohalikud, aga ka mujalt pärit spordihuvilised. Samuti saavad sellest kasu lõigata spordilaagrid – tõsi, selleks suveks on kompleks juba täiel määral broneeritud. 

Juba enne ametlikku avamist pidas Eesti noorte tõstekoondis jõusaalis kaks laagrit ning andis sellele igati positiivse hinnangu. Noori käisid innustamas tõstekuulsus Mart Seim ja Jaan Talts juunior. 

«Mart Seim tõukas 220 kilogrammi. Kõik läks hästi, ainult üks lamp kukkus alumisel korrusel laest alla,» rääkis Ain Põder. 

Ta lubas ühtlasi teha jõupingutusi selleks, et Abjas saaks avada spordikooli gümnaasiumiealistele tõstesportlastele. «Siin on suurepärased tingimused, tee vaid trenni, õpi, söö, maga ja näita tulemust,» sõnas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles