Juhtkiri. Keskrindel muutuseta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

«Väljaarvamise kinnitab era­konna juhatus.» Seda lühidat ja esmapilgul selgesõnalist põhikirja punkti appi võttes on Keskerakond vältinud kahe kriminaalkorras süüdi mõistetud poliitiku – Priit Toobali ja Lauri Laasi oma  ridadest väljaarvamist. Samale pisikesele punktile jääb ta nõjatuma ka edaspidi, sest riigikohus ei võtnud partei uue põhikirja kinnitamise vaidlust menetlusse.

Ometi soovis Keskerakonna võimupositsioonil olev leer eesotsas Edgar Savisaarega uut põhikirja, milles pole rida, et liige arvatakse parteist välja, kui tema kohta on jõustunud kriminaalasjas süüdimõistev kohtuotsus. Võib küsida, milleks see kõik, kui väljaheitmata jätmist võimaldab ka senine põhikiri, kuid see on retooriline küsimus. Üks on selge: Edgar Savisaare peos olev erakond ei soovi oma ridu kurjategijatest puhastada. Muud tegurid on Eesti riigi seaduste järgimisest palju tähtsamad.

Niisiis oli riigikohtu otsus ühest küljest tähtis, ent sisulises mõttes täiesti tähtsusetu. Seda ei muuda ka fakt, et jõusse jäänud põhikirja eespool kirjeldatud moel tõlgendamise kõige valjem kriitik on Keskerakond ise. Täpsemalt selle teine leer, kuhu kuuluvad lisaks Kadri Simsonile ja Mailis Repsile paljud teised, kes on üritanud Keskerakonda juba pikemat aega muudatusi tuua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles