Juhtkiri. Äkki tuleb parem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Kujutage ette, et teenite vähem raha, kui vaja läheks. Nojah, seda pole lõviosal inimkonnast vaja ette kujutadagi. Niisiis: te teenite vähem kui vaja. Ainus võimalus tulusid kasvatada on palgatõus. Viiest protsendist juba piisaks. Te vaatate peeglis enesele silma ja sisendate: «Ma olen enesekindel. Ma olen vankumatu. Ma saan selle palgatõusu!» Seejärel marsite hoogsalt ülemuse kabinetti ning kuulete, et viit protsenti kuidagi välja ei mängi, hea, kui kaks õnnestub pigistada. Aga ehk järgmisel aastal on parem...

Nüüd on teil kaks võimalust. Kas tõmmata kulusid koomale, et kokkulepitud palgaga välja tulla, või minna hoiupõrsa kallale. Teatud juhtudel võib ju säästud tõesti käiku lasta, sest järgmisel aastal terendab lootus taas koguma hakata. Ent kui juba mullu ja tunamullu sai täpselt samu lootusi hellitatud, oleks üsna suur õnnemäng ka kolmandat aastat sääste süüa.

Ometi Eesti riik teeb seda. Nagu kirjutas eilne Äripäev, on rahandusministeerium viimasel kolmel aastal majandusprognoosiga eksinud, mis tähendab ka seda, et tegelikust kenama kasvu arvestusega tehtud eelarvet tuleb kiirkorras kärpida, otsida lisasissetulekuid või võtta kasutusele reservid. Likviidsusreserv, mis aastatel 2012–2014 püsis pealpool miljardi euro piiri, langeski mullu juba 748 miljonini ja jätkab kahanemist tempoga pool miljonit päevas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles