Nädala ost. Vägev lugu, vägev kingitus

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Maailma kõige parem stsenarist on elu ise. Aeg-ajalt võib see tõik lihtsalt ununeda, sest mõõdutundega autorile kohaselt ei kipu ta harukordseid lugusid just ülemäära vorpima.

Juhan Kangilaski maali «Eesti iseseisvuse väljakuulutamine Viljandis 24. veebruaril 1918» lugu on üks neist, mis tuletab meile meelde, et päris eluski leiavad aset uskumatud pöörded ja filmilikud kokkusattumused. Lausa keeruline on valida, milline fakt sellest loost eraldi võetuna on kõige tähelepanuväärsem ja põnevam. Kas asjaolu, et maal oli 67 aastat ühe Viljandi elumaja sahvri laeks? Või hoopis tõsiasi, et see on ainus kõnealust sündmust kujutav pilt? Ühtegi fotot Viljandis iseseisvuse väljakuulutamisest ei ole.

Sel nädalal ostis Viljandi linnavalitsus restaureerimist vajava maali ära. Ehkki selle eest maksti konkreetne summa, 5000 eurot, on see linna ajaloo seisukohalt hindamatu väärtusega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles