Vaprad meistrimehed rügavad terviseradadel päevade viisi

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Holstre-Pollis on võimas rajamasin. Tarvastu vald üüris selle üheks päevaks ja ajas neljas kohas suusaraja sisse.
Holstre-Pollis on võimas rajamasin. Tarvastu vald üüris selle üheks päevaks ja ajas neljas kohas suusaraja sisse. Foto: Elmo Riig

Mahasadanud hiiglaslikud lumeportsud on maakonna suusaradade tegijatele valmistanud nii rõõmu kui muret, aga tänu nende jõupingutustele on kõik rajad praeguseks sõidetavad.

Sihtasutuse Holstre-Polli Tervisekeskus juhataja Aivar Paas nentis, et nad annavad omalt poolt parima, et rajad pärast tuiske ja lumesadusid korda saada.

Tervisekeskuse tehniline juht Tiit Tammemäe rääkis eile, et rajad on korralikult sisse sõidetud ja heas seisus. Suusatajate käsutuses on valgustatud 2,5- ja 3-kilomeetrine ring ning kaks 5-kilomeetrist rada, kergem ja raskem. Eile õhtuks sõitis Tammemäe sisse ka 7,5-kilomeetrise raja.

Munitsipaalasutuse Viljandi Spordikeskus juhataja Igor Tavaste sõnul on möödunud pühade järel korrastatud kõik keskuse hooldatavad suusarajad ning neil hoitakse pidevalt silma peal.

Viljandi järve äärse terviseraja Viiratsi-poolses osas on suusatajatel nüüdsest võimalik vältida järsemaid laskumisi. «Meile edastati selline soov ning rajameister lõi järve teisel kaldal alternatiivse võimaluse,» teatas Tavaste.

Lisaks terviserajale on viljandlastel võimalik suusatada Valuoja orus umbes kilomeetrisel ringil ning Siniallikule suunduval vanal raudteetammil. Kahekilomeetrine rada on Viiratsi mäe peal põllul, kust saab alguse ka Holstre-Polli viiv rada.

Abjas ja Karksis peetakse visa võitlust

Abja-Paluoja suusaentusiast ja rajameister Riho Ots ütles, et suur lumi on teinud palju muret, aga praeguseks on rajad korralikud.

«Jõululaupäeval kella üheksast kolmeni mässasin buraaniga rajal,» meenutas ta.

Samas rõõmustas Ots selle üle, et inimesi käib rajal palju ning neid ei heiduta ka väike lumekirme, mis aeg-ajalt paratamatult tekib.

Sokaoru terviseraja seisukorda kommenteerides ütles Karksi-Nuia suusaelu eestvedaja Andi Sõmmer, et paks lumi on vanale buraanile olnud parajaks katsumuseks. Seetõttu pole rada  kõikjal nii tasane, kui tahta võiks. Eriti kehtib see tõusudel, kust ka mootorsaan korralikult üles minna ei suutnud.

«Rahvast käib siiski palju — lumest puhtaks lükatud parklad on autosid täis,» lausus ta.

Sõmmer ütles, et neljapäevaks peaks Karksi-Nuia saabuma uus rajamasin. Seega peaksid rajaolud õige pea märgatavalt paranema. Ta avaldas lootust, et see kasvatab külastajate arvu veelgi.

Saarepeedi kooli kehalise kasvatuse õpetaja ja suusatreener Elmar Põder rääkis, et sealgi tuli pärast pühi kõvasti tööd teha. «Päev otsa nägime 1,8-kilomeetrise raja sissesaamisega kõva vaeva ja uppusime lume sisse, aga nüüdseks on rada tipp-topp.»

Suure-Jaani vallas on asi kesine

Päri spordihoone juures suusasõprade eest hoolt kandev Leho Estorn nimetas oma kahekilomeetrist rada fantastiliseks. «25. detsembril mässasin buraaniga neli tundi ühtejutti,» lausus ta. «Linnarahvas võiks siia sõitma tulla: see on Viljandile üsna lähedal ja raja profiil on kerge.»

Suuremat rada pole Estorn veel lahti sõitnud, sest lund on liiga palju ja sinna on kukkunud puid. Lähematel nädalatel on tal siiski kavas ka sellega tegelema hakata.

Suure-Jaani valla spordi- ja noorsootöönõunik Mati Adamson teatas, et Viljandimaa suurimas vallas on avatud vaid üks suusarada, Kildu kooli juures. Selle eest kannab vana buraaniga hoolt spordientusiast Heino Poska. Adamsoni sõnutsi oli vald lootnud selleks aastaks saada uue rajamasina, kuid paraku ei saanud plaanist asja. Nüüd loodetakse masinat  järgmiseks talveks.

Tarvastu laenas masinat

Tarvastu vald laenas teisipäeval Holstre-Pollist rajamasina. Valla majandusnõunik Rein Anton selgitas, et see toodi kohale treileriga ning ühe päeva jooksul aeti suusarajad sisse nii Kärstnas, Soel, Suislepas kui Mustlas.

«Koolivaheaega on veidi järel. Mõtlesime, et jõuab lapsi rõõmustada,» kõneles ta. «Nüüd on rajal vähemalt kõva põhi all. Võimalik, et talve jooksul tellime sama masinat ühe korra veel.»

Sama nippi kasutas Tarvastu vald ka eelmisel talvel.

PORTAAL
Eesti tähtsamate suusaradade kohta leiab värsket infot Eesti rahvusringhäälingu suusaportaalist.
• Infot uuendatakse tihti ning saab lugeda, kuidas suusatajad on radade olukorda hinnanud.
• Viljandimaalt on ülevaade Abja-Paluoja, Holstre-Polli ja Viljandi suusaradadest.
Allikas: sport.err.ee/lumeinfo

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles