Kultuurimaja ja kinota linn

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olustvere mõisa ja tänavu valitsenud erakordse ilmastiku kõrval konkureerisid aasta teoks kultuurimaja kummaline remont ning kino hääbumine. Ühesõnaga kultuuriasutuste kadumine linnast.

Kino sulgemise põhjus oli publiku vähesus. Klientide nappus oli omakorda suures osas tingitud sellest, et Rubiini hoone on kulunud välimusega, külm ja rõske.

Nõiaringis kino

Teadmine, et kodulinna kinos ootavad krigisevad ja ebamugavad toolid ning jahe saal, tõmbas igal aastal üha rohkem siinset publikut Tallinna või Tartu uutesse kobarkinodesse. Siinset hoonet ei soovinud enam kui 20 aasta jooksul korralikult remontida ei rentnik ega omanik ehk Viljandi linn.

Sellesse nõiaringi sattunud kino sulges uksed ning majagi kaob järgmisel aastal linnapildist.

Kehv planeerimine

Kultuurimaja õnnetu seisu põhjus on linnajuhtide kehv planeerimisoskus. Isegi remondi projekt polnud veel valmis, kui linnaisad juba lõviosa kultuurimaja töötajatest koondasid ning maja uksed kinni pani.

Alles siis selgus, et selliseks remondiks, mida algul taheti, raha ei ole. Linnavalitsuses nuputati nii ja naa, kuid lõpuks tuli kõigile pakkumise esitanud ehitajatele lihtsalt suur tänu öelda ja asja otsast alata.

Veel aasta algul loodeti raekojas, et mais või hiljemalt juunis hakkab ehitus pihta. Läinud esmaspäeval otsustasid linnajuhid maksta projekteerijale veidi üle 400 000 krooni, et projekt veebruariks parandatud kujul valmis saaks. Alles siis võib hakata uuesti ehitajat otsima. Paraku pole sugugi selge, kas uus ja parandatud projekt eelarve piiridesse mahub.

Kahel põhjusel ei valinud «Sakala» neid negatiivseid sündmusi selle aasta olulisemateks tegudeks. Esiteks on Viljandis hästi töötav pärimusmuusika ait, mis on paljud kultuurimaja funktsioonid sujuvalt üle võtnud, ning tundub, et uue aasta hakul on ka kinole alternatiiv olemas.

Teine ja kaalukam põhjus on see, et linlastele on nii kino kadumine kui kultuurimaja sulgemine väga vähe korda läinud. Tundub, et kumbagi asutust pole Viljandisse vajagi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles