Koolipiimatoetuseks tuleb lisaraha

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Riik suurendab tuleval aastal koolipiimatoetuse enam kui seitsmele kroonile liitri kohta. See katab piima soetamise kulud ja päästab omavalitsused lisafinantseerimisest.


Kui seni toetas riik koolipiima 3.60 krooni ehk 23 eurosendiga, siis uuest aastast suureneb see summa 4.06 krooni ehk 26 eurosendini. Koos EL-i toetusega makstakse omavalitsustele koolipiima ostmiseks 45 eurosenti ehk 7.04 krooni. «Kui me vaatame piima hinda tööstustes, siis selline toetusmäär katab kulud,» märkis põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Tema sõnul on üksjagu omavalitsusi, kes koolipiimale peale maksavad. Selle põhjuseks on aga liiga kõrged sisseostuhinnad, mitte väike toetus. «Osadel juhtudel ostetakse koolilastele piima kallimalt kui piltlikult öeldes kõrval poes müüakse,» rääkis minister. «Miks seda tehakse, peab küsima omavalitsustelt — kes on läinud lihtsama vastupanu teed, kes on seda teinud teistel põhjustel.»

Tänavu septembrist oktoobrini erinesid koolipiima eri taotlejate sisseostuhinnad peaaegu kaks korda: kõige odavamalt osteti koolipiima 6 krooni 27 senti liiter, kõige kallimalt aga 12 krooni 49 senti liiter. Oktoobris oli tööstuste keskmine 2,5-protsendilise piima väljamüügi hind 6 krooni 58 senti.

Lõppevaks aastaks oli koolipiima programmiga liitunud üle Eesti ligi tuhat lasteasutust ja piimatooteid pakuti enam kui 200 000 lapsele ja noorele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles