Õietolm teeb elu keeruliseks

Kristi Ehrlich
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tärkav loodus toob enamikule inimestele naeratuse suule, kuid on ka neid, kellele see kuulutab avatuks allergiahooaja.
Tärkav loodus toob enamikule inimestele naeratuse suule, kuid on ka neid, kellele see kuulutab avatuks allergiahooaja. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Märtsi keskpaigas või lõpus õitsema hakkavad lepp ja sarapuu võivad kuulutada õietolmu vastu allergilistele inimestele aega, mil silmad punetavad ja nina on vesine.

Allergoloog Maie Laaniste sõnul ongi meie kliimas esimesed kevadised õitsejad just lepp ja sarapuu. Et aga nende õitsemise ajal on õhk tavaliselt veel suhteliselt niiske ega lase õietolmul kaugele lennelda, ei pruugi õietolmuallergikutel tugevaid haigusnähte esineda.

«Õietolm on väga peenike ning suuteline kaugele lendama ainult kuiva ja hästi tuulise ilmaga – isegi tuhandete kilomeetrite kaugusele,» selgitas allergoloog ning lisas, et ilmade kuivemaks ja tuulisemaks muutumise korral hakkab õietolm rohkem lendlema ja siis muutuvad ka haigusnähud tugevamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles