Juhtkiri. Häbi ots ja äär

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Niinimetatud Panama paberite skandaali lahvatades toodi mitmel pool esile just Vladimir Putini lähikondsete seos maksuvabade firmadega. Seda, kas Venemaa presidendi võimalikus rahapesemises midagi uut või üllatavat on, võib juba igaüks ise hinnata.

Lekkinud andmed paljastasid muu hulgas, et Islandi peaminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson on jätnud aastate eest deklareerimata osaluse varifirmas Wintris. See uudis tõi väikeriigi pealinna Reykjaviki tänavatele tuhandeid meeleavaldajaid ning esialgu tagasiastumisvõimalust tõrjunud riigijuht teatas eile sotsiaalmeedias, et on nõus erakorraliste valimistega, niipea kui võimalik. Ta kirjutas, et kohtus hommikul koalitsioonipartei esindajaga ning kui partnerid ei saa teda usaldada, tuleb valitsus laiali saata.

Panama paberite mõju ongi paradoksaalsel kombel suurem nendes riikides, kus üldiselt on asjad korras nagu Norras või Islandil. Seal on osaluse varjamine, varade kantimine ja muu selline riigis tähtsat rolli kandvate inimeste puhul midagi niivõrd häbiväärset, et seda ei jäeta niisama. Seda näitab ka tõik, et suur osa seni avalikuks tulnud juhtumeid puudutavadki demokraatlike riikide juhtivpoliitikuid. Diktaatorid võivad raha ka kodus pesta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles