Kommentaar. Iiri pätid maailmas ja kodus (1)

Priit Neilinn
, eestlane Iirimaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Neilinn
Priit Neilinn Foto: Erakogu

Iirimaa seostub tavaliselt omapärase kirjanduse, rahvamuusika ning teatri- ja filmikunstiga. Paraku ei ole Paddyd ja Mickid ainult head poisid. Nad on tuntud ka oma joomalembuse, riiakuse ja kuritegeliku käitumise poolest. Tarvitseb vaid meenutada hüsteerilist revolvrikangelast William McCartyt ehk Billy the Kidi Metsikust Läänest ning umbes samal ajaperioodil Austraalias tegutsenud mässulist ja röövlit Ned Kellyt, kes oli pärit Tipperary maakonnast. Praegu istub USA-s vangis James «Whitey» Bulger – Bostoni maffia liige, kelle elust valmis hiljuti film Johnny Deppiga peaosas.

Kõigi nende meeste hingel on hunnikute kaupa laipu. Ja uskuge mind: kõiki pätist iirlasi ei jõuaks me iial üles lugeda. Isegi legendaarse võrukaela Zorro prototüüp on pärit Iirimaalt Wexfordi linnast.

Veebruari algul avaldasid paljud Euroopa ja USA suuremad ajalehed loo tulistamisest ja inimohvritest poksivõistluste-eelsel tseremoonial Dublinis Regency hotellis. Islamiterroristide põmmutamise vahele mõjus see uudis gangsterite omavahelisest arveteklaarimisest isegi mõnes mõttes värskendavalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles