Näitus kutsub märke märkama ja meisterdama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märginäitusel saab meisterdada märke ja magneteid.
Märginäitusel saab meisterdada märke ja magneteid. Foto: Erakogu

Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond avas Vilma maja galeriis Wimka rinnamärginäituse «Märka märki!». Osakond korraldas näituse Anu Raua stipendiumi toetuseks.

Näitusel saab tutvuda eriilmeliste märgiseeriatega, mille ühine nimetaja on see, et kõik need on loodud märkamiseks, kuid mitte otseselt millegi märkimiseks. Sedapuhku on rinnamärk lihtsalt kunstivorm ümmargusel formaadil, tehniline kiirlahendus erinevatele visuaalsetele ideedele. Ligi 150 märgist koosnev väljapanek on enamjaolt rahvusliku käsitöö osakonna üliõpilaste looming, kuid ühises märgiteos lõid kaasa ka mõned õppejõud. Näituse eestvedaja, üldkompositsiooni ja joonistamise lektor Katri Smitt kutsub pilku heitma mitmekesisesse märgikunstimaailma ning loodab väljapanekuga inspireerida ka näituse külalisi põnevaid märke tegema.

Väikese annetuse eest Anu Raua stipendiumi fondi võivad külastajad vahva märgi rinda saada, koha peal ise rinnamärke ja magneteid kavandada ning valmistada. Näitus on tasuta, aga uudistada saab seda vaid seitse päeva. Väljapanekut saab külastada 24. märtsini tööpäevadel kella 10–18 ja laupäeval kella 10–15.

Näitust korraldab Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakond, kus saab õppida rahvuslikku tekstiili, ehitust ja metallitööd. Anu Raua stipendium loodi 2014. aastal ja seda antakse välja kord aastas ühele rahvusliku käsitöö osakonna üliõpilasele, kes on eriliselt silma paistnud ainelise kultuuripärandi uurimise ja hoidmisega. Ühe osa stipendiumist moodustab rahaline toetus ning teise osa naturaalmajanduslik toetus, mis sümboliseerib seotust maakultuuriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles