Vaba mõte. Miks minna hulluks?

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala vanemtoimetaja Rannar Raba
Sakala vanemtoimetaja Rannar Raba Foto: Elmo Riig

Vladimir Putini välispoliitilise tegevuse motiividest rääkides pakutakse sageli, et need on ennekõike sisepoliitilised. Loogika on lihtne: kuni tal õnnestub piiride taga hoida akuutsena mõnd silmatorkavat, ent sõjalises ja majanduslikus mõttes mitte üleliia kurnavat konflikti, püsib rahvas parasjagu hirmul ja kaitseseisundis. Masside ohjamiseks pole miski tõhusam kui väike võidukas sõda pealtnäha jõulise juhi eestvõttel – rahvuslik uhkus ja kollektiivne enesemääramine on ju inimlikud vajadused.

Nii on venelastega. Aga meiega?

Olen kaugel soovist Putinit kuidagi õigustada. Viimasel kümnendil Gruusias ja Ukrainas nähtu annab küllalt ainest uskuda, et Eesti on kaitsekulusid kasvatades ja liitlassuhteid tugevdades talitanud õigesti. Ometi tajun keelel küsimust, kas meie ei lösuta mõnikord ise samas augus, millesse kukkumise pärast lihtsaid venelasi alatasa haletseme. Kas ka meie pole end tasapisi harjutanud suhtuma kriitikavabalt kõigesse, mis viitab julgeolekuohule? Justkui pooltoone enam polekski. Justkui tuginekski Eesti riigi eksistents, aga võib-olla isegi eestlaseks olemine, puhtalt vastuhakul idast peale pressivale naabrile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles