Autistlik poiss jäi liinisõidu lõpetanud bussi ihuüksi lõksu

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema leidis kaotsi läinud poja lukustatud bussist, mis seisis Viljandi servas Pargi tänaval parklas.
Ema leidis kaotsi läinud poja lukustatud bussist, mis seisis Viljandi servas Pargi tänaval parklas. Foto: Elmo Riig

«Esimene reaktsioon oli paanika, sest ma ei saanud aru, kus ta asub,» kirjeldas viljandlanna Kersti Rebane hetke eelmise nädala teisipäevast, mil tema kaheksa-aastane autistlik poeg talle nutust nõretava telefonikõne tegi. Kulus mitukümmend minutit, enne kui ema lapse Viljandi äärelinnast bussipargi platsilt lukustatud ühissõidukist leidis.

Rebase selgituse kohaselt on arstid tema pojal diagnoosinud Aspergeri sündroomi. Muu hulgas tähendab see, et poisil võib võõras keskkonnas olla mõnikord raskusi enda väljendamisega, aga ka ratsionaalsete otsuste langetamisega. «Üldiselt tuleb ta toime, aga kui midagi veab viltu, siis võib ta lukku minna,» kirjeldas ta.

Samas pole naise sõnul lapse arenguhäire üldiselt nii tõsine, et talle ei võiks edaspidise parema hakkamasaamise nimel iseseisvust pakkuda. Poiss alustas läinud sügisel õpinguid erivajadustega lastele pühendunud Kaare koolis. Pere seadis lapse argised liikumised nii, et ta sõidab tavaliselt pärast viimast tundi koolile lähimast peatusest liinibussiga kesklinna raamatukogusse. Sealses tuttavas ja turvalises ruumis veedab ta aega seni, kuni ema töölt tuleb ja ta koju viib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles