Juhtkiri. Auk allees

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sakala logo
Sakala logo Foto: «Sakala»

Aeg-ajalt võib Viljandis tekkida tunne, et siin põrkub iga puu langetamine pahaste elanike põhimõttelisele vastuseisule. Tegelikult see nii siiski pole. Meil on väga palju suuri puid linnapildist kadunud, ilma et selle üle oleks enne või tagantjärele kära tõusnud. Ka viimasel ajal. Nii näiteks on suurema tülita lastud saemeestel tööd teha raekoja taga ja Trepimäel, aga ka Lastepargis ning lossimägedes. Need on kohad, kus dendroloogide ja haljastusarhitektide valikud on linnarahvale vastuvõetavaks osutunud.

Viljandlase Urmas Volmeri üleskutse asuda kaitsma Maramaa puiestee ääres autopesula ja tankla rajamisele ettejäävaid puid leidis kiiresti hulganisti järgijaid. See näitab, et kõnealuses kohas ületati kultuursete inimeste valulävi. Just nimelt kultuursete, sest Maramaa puiestee alleetamme küsimus on ennekõike kultuuriline, mitte dendroloogiline.

Kõrged alleed on igal pool maailmas tähtsad linnakujunduslikud objektid ja kui neisse kuuluvad puud pole ohtlikud või haiged, ei tohiks neid raiuda. See on hea tava, et mitte öelda viisakusavaldus eelkäijate vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles