Kolmanda kooliastme sulgemine viis enamiku lapsi koolist (2)

Kristiina Baum
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure-Jaani kooli Tääksi õppekohas käib õpetaja Pille Sonki inglise keele tund. Kuueklassilises koolis on praegu seitse õpilast. Täpselt nii palju, et ühte klassi ära mahtuda.
Suure-Jaani kooli Tääksi õppekohas käib õpetaja Pille Sonki inglise keele tund. Kuueklassilises koolis on praegu seitse õpilast. Täpselt nii palju, et ühte klassi ära mahtuda. Foto: Marko Saarm / Sakala

​Viljandimaal Tääksi koolis oli hiilgeaegadel 224 õpilast. Praegu on neid seal vaid seitse ning õppeaastat tuli alustada esimese klassita.

Veel mõni aasta tagasi oli Tääksis ligi 40 õpilasega põhikool. Sarnaselt mitme teise maakooliga oli ta aga hädas õpilaste arvu kahanemisega aasta-aastalt. Kaks aastat tagasi liideti ta koos kahe teise Suure-Jaani valla väikse kooli, Sürgavere ja Kildu kooliga uue, Suure-Jaani kooli külge. Tääksi, Sürgavere ja Kildu koolist said Suure-Jaani kooli õppekohad. 

Osade lastevanemate seas tekitas see radikaalne samm pahameelt ning nad ähvardasid kooli sundliitmise tõttu valla vastu kohtusse minna. Tääksi ja Ülde piirkonna lastevanemate üks hirme oli, et laste väikse arvu tõttu hakatakse klasse kärpima: esmalt võetakse ära kolmas kooliaste ehk seitsmes kuni üheksas klass ja see sunnib vähesedki allesjäänud pered lahkuma. Kardeti, et järgmisena satub löögi alla teine kooliaste ehk neljas kuni kuues klass ning pika traditsiooniga kool sureb välja. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles